Brigada

11 Οκτ

Φόρος τιμής στον Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα ντε λα Σέρνα

47 χρόνια από την δολοφονία του Τσε, η ζωή και η δράσεις του εμπνέουν ακόμη

του Ιορδάνη Χριστίδη

Η ματιά του ακόμα ανάβει φλόγες στις καρδιές των ταγμένων στη κομμουνιστική υπόθεση ανθρώπων, η εικόνα του ακόμη κοσμεί εφηβικά δωμάτια και φοιτητικές γκαρσονιέρες. Αμέτρητα τραγούδια έχουν γραφτεί για τα κατορθώματα και τις περιπέτειες του ασθματικού Αργεντινού γιατρού, που παράτησε τη βολή της ζωής του αστού για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα εκείνων που δεν έχουν φωνή, εκείνων που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους σε μια πληθώρα αντιξοοτήτων.

Το θάρρος, το πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης που τον χαρακτήριζε και η περιπετειώδης φύση του, τροφοδοτούν ακόμη το όνειρο της ίδιας ουτοπίας για την οποία αγωνίστηκε και πολέμησε στη Κούβα, στο Κονγκό και πέθανε για αυτό το όνειρο στα βουνά της Βολιβίας πριν από 47 χρόνια. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του στο όραμα του κομμουνισμού και της χειραφέτησης των «από κάτω», που παραιτήθηκε του υπουργικού αξιώματος που κατείχε στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας. Όντας υπουργός Βιομηχανίας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μάλιστα, υπέγραφε με το παρατσούκλι του: «Τσε».

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γεννημένος στο Ροζάριο στις 14 Ιουνίου του 1928, ήταν άνθρωπος που τα γραφεία και τα αξιώματα τον περιόριζαν. Είχε καταλάβει, είχε εμπεδώσει, μετά από το μεγάλο ταξίδι του πάνω στη μοτοσυκλέτα του Αλμπέρτο Γρανάδο το 1952, πως οι ριζικές αλλαγές δεν έρχονται από τα πάνω και μέσω διαταγμάτων και νομοσχεδίων. Οι αλλαγές εκείνες που θα διασφαλίσουν την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων που επιβάλλει η κυριαρχία του κεφαλαίου παγκοσμίως, θα έλθουν με τον σκληρό αγώνα των εκμεταλλευόμενων απέναντι στους καταπιεστές τους, χωρίς περιττές φιοριτούρες και πιθανές κοινοβουλευτικές και διαχειριστικές αυταπάτες. Τα γραπτά που άφησε ως παρακαταθήκη στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό, και οι πράξεις του αποτελούν πυξίδα ακόμη για όσους λαούς και εργαζομένους που αγωνίζονται για την ελευθερία τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.