Brigada

29 Φεβ

Ναντέζντα Κρούπσκαγια, η μεγάλη επαναστάτρια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Προσωπικότητα που αναπτύχθηκε και στάθηκε πλάι σε μία από τις βασικότερες επαναστατικές μορφές του 20ου αιώνα...

της Εύας Μάντζαρη

Στις 27 Φλεβάρη του 1939 πεθαίνει στη Μόσχα, η Ναντέντζα (Νάντια) Κρούπσκαγια, βασικό στέλεχος του Μπολσεβίκικου κόμματος και σύζυγος του Βλαντιμίρ Λένιν. Παρότι, στο σύνολο της ζωής της, βρίσκεται στο πλάι μίας ισχυρής προσωπικότητας και ενός ιστορικού επανάστατη, παραμένει στην ιστορία για την ιδιαίτερη συμβολή της στο εκπαιδευτικό σύστημα της μετεπαναστατικής Ρωσίας και τη σύνδεση του με την παραγωγική διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Γεννημένη, το 1869, σε οικογένεια στρατιωτικών, ήρθε κοντά στις αξίες της ελεύθερης Ρωσίας. Στις αρχές του 1890 σπουδάζει παιδαγωγικές επιστήμες, ενώ τότε προσεγγίζει για πρώτη φορά τις μαρξιστικές οργανώσεις. Εκείνη την εποχή, γνωρίζει και τον Λένιν, ενώ δύο χρόνια μετά τη γνωριμία τους, συλλαμβάνεται και οδηγείται εξόριστη στη Σιβηρία, όπου το 1898 παντρεύτηκε το μεγάλο επαναστάτη.

Η Κρούπσκαγια ήταν βασικό στέλεχος της προ-επαναστατικής και μετεπανστατικής Ρωσίας. Διετέλεσε γραμματέας σύνταξης της Ίσκρα, αλλά και του Εμπρός και πλήθος άλλων σοσιαλιστικών εντύπων. Το 1912, και ενώ βρίσκοται με τον Λένιν στην Κρακοβία, αποτέλεσε κύριο σύνδεσμο του άντρα της με την εφημερίδα Πράβντα, καθώς μεγάλο κομμάτι των κειμένων που περνούσαν από τα χέρια της απαιτούσαν αποκρυπτογράφηση, ώστε να ταχυδρομηθούν.

Πριν το 1917, συμμετέχει σε πολλές προεπαναστατικές διαδικασίες και συνέδρια του κόμματος, ενώ παίρνει ενεργό ρόλο στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Αργότερα αναλαμβάνει χρέη στο Συμβούλιο του Λαϊκού Επιτροπάτου Παιδείας, και αποτελεί τον κύριο εμπνευστή του παιδαγωγικού συστήματος που θα ακολουθούσε η σοβιετική Ρωσία, μαζί με τους Λουνατσάρσκι και Προκόφσκι, φτάνοντας και στη θέση υφυπουργού Παιδείας τα πρώτα χρόνια της επανάστασης.

Κύριο περιεχόμενο της δουλειάς της ήταν από τη μία η μη παραμέληση παιδιών, ταυτόχρνα με την πρόσβαση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και η κατεύθυνση του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες της αναπτυσσόμενης Ρωσίας. Χαρακτηριστικά, όταν υπήρξε η ανάγκη εξηλεκτρισμού της χώρας, εισήγαγε την ανάγκη της πολυτεχνικής εκπαίδευσης των εργατών, αλλά κυρίως της κατανόησης της ανάγκης οι εργάτες να γίνουν οι κύριοι φέροντες της συνολικής γνώσης που απαιτείται στην παραγωγική διαδικασία. Ουσιαστική κατεύθυνση ήταν να μεταβληθεί το σχολείο σε όπλο πλήρους κατάργησης του χωρισμού της κοινωνίας σε τάξεις, σε όπλο του κομμουνιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Οι πρωτοβουλίες που πήρε διαπνέονταν από το επαναστατικό πνεύμα και απείχαν από στοιχεία ουδετερότητας, αστικοδημοκρατισμού, τεχνοκρατισμού κλπ.1

Μετά τον θάνατο του Λένιν, η Κρούπσκαγια αποτύπωσε πολλές από τις στιγμές του μεγάλου επαναστάτη στο βιβλίο "Αναμνήσεις απ' τον Λένιν" (1933), απ' το οποίο αντλούμε αρκετές πληροφορίες, μέχρι και σήμερα, για τη ζωή του Λένιν. Βραβεύτηκε για τη κομματική και συγγραφική της δραστηριότητα με τα παράσημα του Λένιν και της Κόκκινης Σημαίας.

Η Κρούπσκαγια είναι εκείνη που παραδίδει τη "Διαθήκη" του Λένιν στη ΓΓ του Μπολσεβίκικου κόμματος, δηλαδή τρία σημειώματα που συνέταξε ο Λένιν λίγο πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του το 1924, που αναφέρονταν στην κατάσταση που βρισκότανε το κόμμα και τον κίνδυνο εκφυλισμού του, στοχοποιώντας κυρίως το Στάλιν, ενώ κάνει επισημάνσεις για "αξιολόγηση" των βασικών στελεχών του. Η Κρούπσκαγια κατάφερε να διαβαστεί η διαθήκη στο 13ο συνέδριο, παρά τις αντιρρήσεις των Ζινόβιεφ-Κάμενεφ-Στάλιν, υπό τον όρο της μη δημοσιοποίησης της, κάτι που έγινε έπειτα απ' το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, το 1956, το λεγόμενο και ως "συνέδριο της αποσταλινοποίησης".2

Μέχρι και σήμερα, αποτελεί κομμάτι των γυναικών που περάσανε στην ιστορία για το έργο, την σκέψη και τη δράση τους, σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Προσωπικότητα που αναπτύχθηκε και στάθηκε πλάι σε μία από τις βασικότερες επαναστατικές μορφές του 20ου αιώνα , ενώ άφησε τα δικά της στοιχεία για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, με αφοσίωση στον αγώνα για την δημοκρατία, την ελευθερία και στην αυτοδιάθεση των λαών.

Πηγές:
1. Εκπαίδευση και Οκτωβριανή Επανάσταση http://olaeinedromos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_22.html

2. Νάντια Κρούπσκαγια http://tomov.gr/2016/02/08/%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.