Brigada

27 Φεβ

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πέραν του εθνικισμού, η Αριστερά οφείλει να αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο χτίζοντας μέτωπα καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας «των από τα κάτω» ενάντια στις αστικές τάξεις που μπορεί να μας θελήσουν ως κρέας για τα κανόνια τους

του Άγη ΠαπαγεωργάκηΤις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται επικίνδυνα η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Τόσο οι κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και τα ''παιχνίδια'' στα Ίμια έρχονται να κολλήσουν πάνω στη συμφωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗP
(κόμμα με το οποίο συνδέονται και οι χρυσαυγίτες της Τουρκίας, οι Γκρίζοι Λύκοι) να σχηματίσουν κοινό εκλογικό μέτωπο στις ερχόμενες εκλογές.

OΣουλτάνος βρίσκεται σε σύγχυση και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σαφώς και δε θα πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως κίνηση εκτόνωσης και εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της γείτονος.

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία ταλανίζεται μεταξύ ερντογανικών και κεμαλικών, ενώ η ανοιχτή πληγή του κουρδικού ζητήματος αρχίζει και εκδηλώνεται και με ακραία επιθετικά χαρακτηριστικά (βλέπε την ωμή εισβολή του Ερντογάν στο Αφρίν της Συρίας).

Δε θα ήταν υπερβολή συνεπώς να συμπεράνουμε ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας σε συνδυασμό με τους περίεργους διπλωματικούς ελιγμούς της (προσωρινή συμμαχία με Ρωσία και Ιράν και μέτωπο με τις ΗΠΑ) δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στην περιοχή μας. Η Τουρκία θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη η οποία θα αναβαθμίσει τον επιθετικό της ρόλο με τους γείτονές της περνώντας στη φάση ενός ιδιότυπου περιφερειακού ιμπεριαλιστικού παίχτη.

Φυσικά η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη στιγμή που έχει «καλούς φίλους και προστάτες». Αυτοί οι φίλοι λοιπόν, πέραν του ότι τους χρυσοπληρώνουμε με τα μαλλιά της κεφαλής μας για εξοπλισμούς κάθε χρόνο την ίδια ώρα που στα νοσοκομεία και στα σχολεία της χώρας τα ταβάνια στάζουν, είναι οι ίδιοι που αναγνωρίζουν ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (Μαδρίτη 1997). Οι «φίλοι» του ΝΑΤΟ! Αυτοί που κρατούν ίσες αποστάσεις όταν το Αιγαίο «γκριζοποιείται» και όταν τουρκική ακταιωρός εμβολίζει σκάφος του λιμενικού…

Για να δούμε όμως. Απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο πως απαντάμε; Σίγουρα όχι με «τουρκοφαγικούς», πύρινους και θερμοκέφαλους λόγους στους οποίους επιδίδονται οι δικοί μας εθνικόφρονες ή, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, οι «επαγγελματίες ελληναράδες» των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. Τα εθνικά ζητήματα απ την άλλη, δεν απαντιούνται και με χαριτωμένα συνθηματάκια, που συχνά χρησιμοποιούν διάφοροι κοσμοπολίτες, του στυλ «η Μακεδονία στις αρκούδες της και το Αιγαίο στα ψάρια του».

Απέναντι λοιπόν σε καιρούς που οι εθνικισμοί και οι σωβινισμοί φουσκώνουν, σε καιρούς που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη γειτονιά μας, η Αριστερά οφείλει να ανοίξει μέτωπο με τον εθνικισμό (και προφανώς εμείς ως έλληνες αριστεροί θα ανοίγουμε συνεχώς μέτωπο με τους εθνικιστές της χώρας μας) που τυφλώνει και φανατίζει τους λαούς αποπροσανατολίζοντάς τους από τα βασικά προβλήματα, αυτά της σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης ( βλέπε στη Ελλάδα μνημόνια, επιτροπεία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πάει λέγοντας). Πέραν του εθνικισμού, η Αριστερά οφείλει να αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο χτίζοντας μέτωπα καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας «των από τα κάτω» ενάντια στις αστικές τάξεις που μπορεί να μας θελήσουν ως κρέας για τα κανόνια τους. Έτσι, οφείλουμε να χτίσουμε παντού πλατιά και μαζικά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα ενάντια σε «Ιερές Συμμαχίες» και «Μεγάλες Δυνάμεις» διαλαλώντας ότι αφέντες στον τόπο μας είμαστε εμείς, οι απλοί άνθρωποι και δε χρειαζόμαστε ΝΑΤΟ, Τσίπρες και Ερντογάν πάνω από το κεφάλι μας για να τα βρούμε μεταξύ μας. Τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία θα πρέπει να έχουν σα προμετωπίδα το απαραβίαστο των συνόρων-εδαφικής ακεραιότητας, το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και την κοινή δράση των καταπιεζόμενων απέναντι σ’ αυτούς που σχεδιάζουν χωρίς εμάς.

Εξάλλου ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η επισφάλεια, η μετανάστευση των νέων και … τα χημικά έχουν το ίδιο «άρωμα» , είτε τα «γεύεσαι» στο Σύνταγμα είτε στο πάρκο Γκεζί …

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.