Brigada

18 Απρ

Ο Τσιτσάνης στην Παραγουάη

Το 2019 συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τότε που ο Τσιτσάνης ηχογράφησε τα μουσικά του ταξίδια στις ακρογιαλιές της Παραγουάης. Εμείς, απομένει, να δούμε σε ποια θάλασσα θα κινδυνεύσει αυτήν τη φορά η καρδιά της λατινικης Αμερικής.

Του Αλέξανδρου Μαραγκάκη

Η Ελλάδα ζει τις τελευταίες στιγμές του Μεσοπολέμου και στενάζει υπό τον ζυγό της δικτατορίας του Μεταξά. Ο γεννημένος στα Τρίκαλα Θεσσαλίας πατριάρχης του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού ζει ακόμη και δημιουργεί στην Αθήνα. Ποιος άλλος; Ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Λίγο πριν τη γερμανική κατοχή και τη μετακίνηση του στη Θεσσαλονίκη, ο Τσιτσάνης ηχογραφεί σειρά τραγουδιών με τραγουδιστές της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Μικρασιάτης Στράτος Παγιουμτζής που έχει γίνει ήδη μύθος της εποχής με τη συμμετοχή του στην περίφημη «τετράδα του Πειραιώς».

Ένα από τα γνωστά τραγούδια της εποχής που έχει μείνει στην ιστορία ως απόδειξη της μεγάλης δημιουργικής φαντασίας αλλά και ως έλλειψη γνώσεων γεωγραφίας του Τσιτσάνη είναι το τραγούδι «Σε φίνο ακρογιάλι». Αξίζει να θυμηθεί ή να γνωρίσει κανείς κάποιους από τους στίχους του τραγουδιού:

Μεσ’ στην Παραγουάη, σε φίνο ακρογιάλι,

θα στήσουμε τσαντίρι ζηλευτό,

θα πίνουμε σαμπάνια, πριν πάμε για τα μπάνια,

με μπουζουκάκι έξυπνο τρελό...

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε μεταξύ άλλων στην Columbia, τη γνωστή δισκογραφική εταιρεία με τις χαραγμένες στη μνήμη των περισσοτέρων εγκατάστασεις στον Περισσό. Την ίδια εποχή, στη μακρινή Παραγουάη, επικρατεί πολιτική αστάθεια με τις κυβερνήσεις των Φεμπρερίστας και των στρατηγών Ραφαέλ Φράνκο και Χοσέ Φέλιξ Εστιγαρίμπια.

Το 1946, ο Βασίλης Τσιτσάνης επιστρέφει στην Αθήνα και συνεχίζει ηχογραφήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες και στην Columbia. Το ίδιο έτος, μία άλλη... πολιτεία των ΗΠΑ, το κόμμα Colorado κάνει την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Παραγουάης και μία επταετία αργότερα, μετά από έξι εναλλαγές προέδρων, τη μονοπωλεί.

Το 1954, η χώρα γνωρίζει τη στρατιωτική δικτατορία του γερμανικής καταγωγής  Αλφρέδο Στρέσνερ. Σφοδρά αντικομμουνιστής, έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος της πολυετούς δικτατορίας του, ο Στρέσνερ επέβαλε στην Παραγουάη ή «την καρδιά της Αμερικής» όπως είναι γνωστή η χώρα, στρατιωτικό νόμο.

Ο Στρέσνερ παρείχε άσυλο σε μία σειρά από ναζί εγκληματίες πολέμου όπως ο διαβόητος Γιόζεφ Μένγκελε και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αργότερα τον «τιμώρησαν» παρέχοντας οικονομική βοήθεια της τάξης του αστρονομικού ποσού των 146 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Στο διάστημα αυτό, δολοφονήθηκαν περί τα 4000 άτομα, 500 άτομα παρέμειναν αγνοούμενοι και χιλιάδες φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν. Πολλές από τις διώξεις στα πλαίσια του διεθνούς σχεδίου «Επιχείρηση Κόνδορας», σε αγαστή συνεργασία με τις στρατιωτικές δικτατορίες Βραζιλίας, Αργεντινής, Χιλής, Βολιβίας, Ουρουγουάης και φυσικά των ΗΠΑ.

Το 1984, ο Βασίλης Τσιτσάνης πεθαίνει από την επάρατο νόσο στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ αρχίζουν να ασχολούνται και να ενοχλούνται από το πόσο διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική είναι η εξουσία του Στρέσνερ. Σημειωτέον, πως μέχρι το τέλος του 1985, η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί στη Λατινική Αμερική πλην Παραγουάης και Χιλής.
Ωστόσο, ο Στρέσνερ παραμένει στην εξουσία μέχρι το 1989. Το 1990, εν μέσω μεταβατικής περιόδου, χιλιάδες πολίτες της χώρας καταλαμβάνουν αναξιοποίητες εκτάσεις που «ανήκαν» στον Στρέσνερ. Στην Ελλάδα πάλι, η δισκογραφική εταιρεία Columbia κλείνει.

«Η καρδιά της Αμερικής», από το 1989 και ύστερα, συνεχίζει να βρίσκεται σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας παρά τα βήματα προόδου που έγιναν σε σχέση με το ταραχώδες παρελθόν της.

Το 1992, το Σύνταγμα της χώρας κατοχύρωσε -ίσως- για πρώτη φορά δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και το 1993, η χώρα ανέδειξε πρόεδρο τον υποψήφιο του κόμματος Colorado Χουάν Κάρλος Γουασμόσυ.

H θητεία του Χουάν Κάρλος Γουασμόσυ ολοκληρώνεται το 1998. Ακριβώς πριν είκοσι χρόνια. Η περίοδος μέχρι το 2008 χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια και το άξιο λόγου πως κυβερνόν κόμμα παράμενει το ίδιο με αυτό της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το 2008, παρά τις προβλέψεις, πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ο Φερνάντο Λούγο, ένας  ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, γνωστός ως «ο επίσκοπος των πτωχών» και με σαφείς επιρρόες από τη Θεολογία της Απελευθέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 61 χρόνια συντηρητικής, στρατιωτικής και δεξιάς διακυβέρνησης της Παραγουάης που η χώρα γυρίζει -έστω προσωρινά- σελίδα. Το κόμμα Colorado έχει γκρεμιστεί από την εξουσία της χώρας.

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με γνωμοδότηση του Χρήστου Ζαχόπουλου για κατεδάφιση των κτιρίων της Columbia, τα οποία έχουν ήδη γκρεμιστεί.

Σύντομα, μόλις το 2012,  Φερνάντο Λούγο ανατρέπεται με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, δια της οδού της πρότασης μομφής την οποία έφερε σε πέρας ο κεντροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του.

Πολλές χώρες της ηπείρου καταδικάζουν το πραξικόπημα. Είναι άλλωστε μία χρονική περίοδο κατά την οποία ο Μοράλες έχει ήδη αναλάβει στη Βολιβία, ο Κορρέα στο Εκουαδόρ, ο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Κι ο Κάστρο είναι ακόμη εν ζωή.

Το κόμμα Colorado επιστρέφει στην εξουσία με την προεδρική εκλογή του Οράσιο Κάρτες. Γιος ενός επιχειρηματία που άσκησε το «επιχειρείν» του τα χρόνια της εξουσίας Στρέσνερ, ο Οράσιο Κάρτες είναι ιδιοκτήτης 25 διαφορετικών εταιρειών.

Έχει φυλακιστεί στο παρελθόν για απάτες, έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα με offshore και το όνομά του φιγουράρει στα Wikileaks με την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, ο Κάρτες είναι γνωστός για την ομοφοβική του δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας μαϊμούδες τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δεν δίστασε να παραδεχθεί πως θα πυροβολούσε τον ίδιο του τον γιο στα γεννητικά όργανα εφόσον ήταν ομοφυλόφιλος.

Το Σύνταγμα της Παραγουάης απαγορεύει δεύτερη προεδρική θητεία. Ο Κάρτες προσπάθησε μέσω συνταγματικής αναθεώρησης να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, κάτι που θα του επέτρεπε να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η απόφαση αυτή του Κάρτες προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας και τον Μάρτιο του 2017, διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το Κογκρέσο. Τα αιματηρά επεισόδια έλαβαν τέλος με ένα νεκρό και εκατό τραυματίες.

Ο Κάρτες τελικά απέσυρε από το τραπέζι την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου και εγκατέλειψε το σενάριο της επανεκλογής του. Την προσεχή Κυριακή 22 Απριλίου 2018, ο χώρα οδηγείται στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Οι Παραγουανοί καλούνται να εκλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων. Μεταξύ ενός, του γνωστού πλέον κυβερνόντος κόμματος Colorado, και ενός της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που είχε κατέβει ξανά υποψήφιος απέναντι στον Κάρτες το 2013.

Ο πρώτος υποψήφιος, του κόμματος Colorado, ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες, ιδιοκτήτης δύο κατασκευαστικών εταιρειών, είναι γιος του πάλαι ποτέ ιδιαίτερου γραμματέα του δικτάτορα Στρέσνερ, γερουσιαστής από το 2013 και πρόεδρος της Γερουσίας από το 2015.

Ο δεύτερος κεντροδεξιός υποψήφιος, ο Εφρέν Αλέγκρε, πρώην υπουργός Υποδομών και Επικοινωνιών του Φερνάντο Λούγο την περίοδο 2008-2011 κι όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι η δεύτερη φορά που θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Το 2019 συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τότε που ο Τσιτσάνης ηχογράφησε τα μουσικά του ταξίδια στις ακρογιαλιές της Παραγουάης. Εμείς, απομένει, να δούμε σε ποια θάλασσα θα κινδυνεύσει αυτήν τη φορά η καρδιά της λατινικης Αμερικής.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.