Brigada

30 Απρ

Ο Κιμ το πάτησε

Ποια μύγα τσίμπησε τον ηγέτη μίας μικρής και απομονωμένης χώρας της Άπω Ανατολής, συχνά πυκνά προβεβλημένο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως ένας άνθρωπος σχεδόν ημίτρελος, επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη, απολυταρχικός, ένας σύγχρονος δικτάτορας;

του Αλέξανδρου Μαραγκάκη

Μόλις λίγες ημέρες πριν, τα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι της ειδησεογραφίας τους στην συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της κορεατικής χερσονήσου. Μία συμφωνία που χαρακτηρίσθηκε ιστορική και άνοιξε το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Φυσικά, η συνάντηση των δύο ανδρών και οι αμοιβαίες κινήσεις, με αποκορύφωμα τη δενδροφύτευση ενός πεύκου σε ένα πέτρινο μνημείο, μνημείο της ειρήνης και της ευημερίας στα σύνορα των δύο χωρών, δεν ήρθε ως δια μαγείας ούτε εντελώς αναπάντεχα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, από την αρχή του χρόνου είχε ξεκινήσει την «επίθεση» φιλίας στη Νότια Κορέα, δηλώνοντας δημόσια την πρόθεσή του για συμμετοχή της χώρας του στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στην Πιοντσάν, της Νότιας Κορέας.

Μάλιστα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε ακόμη πιο «επιθετικά», προτείνοντας το κλείσιμο των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών της χώρας του τον προσεχή Μάιο. Και όλα αυτά, εν όψει μίας επικείμενης συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας που ωστόσο, δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Πολλές χώρες επικρότησαν τη θέρμανση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών της χερσονήσου και ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε το θέμα με τη σχετική αισιόδοξη διπλωματία. Πολλά, όμως, ΜΜΕ των ΗΠΑ αντιμετώπισαν το θέμα με δυσπιστία που έφτασε τα όρια της ειρωνείας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Ποια μύγα τσίμπησε τον ηγέτη μίας μικρής και απομονωμένης χώρας της Άπω Ανατολής, συχνά πυκνά προβεβλημένο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως ένας άνθρωπος σχεδόν ημίτρελος, επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη, απολυταρχικός, ένας σύγχρονος δικτάτορας;

Μία εικόνα που ενισχύθηκε από διάφορες παρουσιαζόμενες ιστορίες που ήθελαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σχεδιάζει ο ίδιος τη δολοφονία συγγενικών του προσώπων αλλά και εσωτερικών του αντιπάλων, να καταστρέφει πόλεις και χωριά που του έφερναν στο νου κακές αναμανήσεις, να ρίχνει βόμβες στην ίδια του τη χώρα;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με απόλυτη σαφήνεια καθώς κανείς στην πράξη δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Ή μάλλον καλύτερα ποιο είναι το πλάνο το οποίο έχουν σχεδιάσει και καλούνται να φέρουν σε πέρας ο ίδιος και το επιτελείο του.

Ωστόσο, μία αποτίμηση μπορεί να γίνει αν εξετάσει κανείς σε ένα σύντομο βάθος χρόνου την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας τις πρόσφατες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες σχετικά με το πολιτειακό και πολιτικό καθεστώς που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό πως η χώρα τη δεκαετία του 1990 γνώρισε σημαντική οικονομική ύφεση (εκτιμάται πως ήταν η χειρότερη στην ιστορία της), γεγονός που οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση πως η κατάρρευση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ήταν προ των πυλών.

Η Βόρειος Κορέα τελικά... δεν κατέρρευσε και σήμερα η οικονομία της είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ: θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ανάπτυξη υποδομών, κατασκευές και δημόσια κέντρα τέχνης, αναψυχής και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, διαθέτει οπλοστάσιο βομβών υδρογόνου και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Κιμ να εκδήλωνει την πρόθεση να καλέσει στη χώρα Αμερικανούς ειδικούς να παρευρεθούν στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα τι διακυβεύεται και γιατί ο «τρελός» Κιμ μοιάζει να διακινδυνεύει αυτό το οποίο έκτισε.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τρελός δεν είναι αλλά πλέον είναι και νιώθει ισχυρός. Με ή χωρίς τη στήριξη Κίνας και Ρωσίας, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει με σιγουριά. Από τη θέση αυτή λοιπόν, εξαπολύει την «επίθεση» φιλίας του καθώς είναι σε θέση να βάλει στο τραπέζι τους δικούς του όρους στην όποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

Όροι που θα μπορούσαν να αφορούν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα, σε μία περιοχή όπου βρίσκονται και τα ανατολικά σύνορα Κίνας και Ρωσίας. Ή απλά, να επιτρέψει την παρουσία κινεζικών ή ρωσικών στρατευμάτων στο βόρειο κομμάτι της χερσονήσου.

Μπορεί ο Κιμ να μην πάτησε το κουμπί που πολύς κόσμος στον πλανήτη περίμενε αλλά είναι η αλήθεια πως ο Κιμ πάτησε το κουμπί της διπλωματίας από θέση ισχύος. Αν θα αποβεί προς όφελος του ίδιου και της χώρας του θα το δείξει η ιστορία. Και η όποια απάντηση έρθει το προσεχές διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τότε που ζούσαμε Η Ελλάδα προ των ευθυνών της »

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.