Brigada

10 Φεβ

Γαλλία: το καθεστώς Μακρόν εντείνει την ωμή καταστολή απέναντι στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων

Τους τελευταίους μήνες ολόκληρη η Γαλλία συγκλονίζεται από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων (ΚΓ), ενός πρωτότυπου κινήματος το οποίο άλλαξε άρδην το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Έχει μία σημασία να αντιληφθούμε σε ποιο πολιτικό πλαίσιο εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε το εν λόγω κίνημα.

Του Νέστορα Νεστορίδη

Τους τελευταίους μήνες ολόκληρη η Γαλλία συγκλονίζεται από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων (ΚΓ), ενός πρωτότυπου κινήματος το οποίο άλλαξε άρδην το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Έχει μία σημασία να αντιληφθούμε σε ποιο πολιτικό πλαίσιο εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε το εν λόγω κίνημα.

Η Γαλλία είναι μία χώρα με μεγάλη παράδοση λαϊκών αγώνων και ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα. Μισθοί αξιοπρέπειας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας και συλλογικές συμβάσεις με σημαντικά εργασία κεκτημένα συνέθεταν το εργασιακό τοπίο της Γαλλίας μέχρι πριν από κάποια χρόνια, αποτέλεσμα αφενός των εργατικών αγώνων αφετέρου της σημαντικής οικονομικής διείσδυσης (σε βαθμό νεοαποικιακού ιμπεριαλισμού σε αρκετές περιπτώσεις) γαλλικών κολοσσών και του γαλλικού κράτους σε χώρες της Αφρικής. Το παραπάνω πλαίσιο προσπαθούν να ανατρέψουν όλες οι γαλλικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, από την κυβέρνηση Ντε Βιλπέν με το νόμο για την εργασία των νέων, μέχρι τους πρόσφατους νόμους για το ξήλωμα του εργασιακού και του ασφαλιστικού πλαισίου του καθεστώτος Μακρόν. 

Τις τελευταίες δεκαετίες η Γαλλία παρακολουθεί τη Γερμανία να ξεφεύγει με όρους ανταγωνιστικότητας, φαινόμενο που εντάθηκε από την οικονομική κρίση και έπειτα. Βασικός στόχος της γαλλικής αστικής τάξης είναι η ανάκτηση της συσσωρευμένης χαμένης ανταγωνιστικότητας. Με την «ήπια» προσέγγιση του Ολάντ να αποτυγχάνει, το γαλλικό κατεστημένο αποφάσισε πως είναι ώρα για δραστικά μέτρα. Ο Μακρόν φάνταζε η ιδανική επιλογή: προφίλ σύγχρονου τεχνοκράτη, αλλά με αξιόλογη πολιτική κρίση, «άφθαρτος» καθώς δεν συμμετείχε στα δύο μεγάλα κόμματα, βαθιά ευρωπαϊστής και νεοφιλελεύθερος, αυταρχικός, με ισχυρή θέληση καταστήσει την Γαλλία «ξανά μεγάλη» ακόμα και αν χρειαστεί να ξηλώσει όλες τις λαϊκές κατακτήσεις του προηγούμενο αιώνα.

Η αλήθεια είναι πως ο Μακρόν διαφέρει ποιοτικά από τους προηγούμενους προέδρους της χώρας, οι οποίοι ήταν απλά διαχειριστές του συστήματος και μεσάζοντες συμφερόντων. Εξ ου και μία αρχική στάση αναμονής (ίσως και προσδοκίας) του γαλλικού λαού, προκειμένου να αξιολογήσει το νέο ηγέτη. Η στρατηγική του Μακρόν είναι διττή. Υπάρχει προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ, στην οποία όμως έχει αποτύχει οικτρά, οπότε σε πρώτο πλάνο μπαίνει το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, με παράλληλα δωράκια στην πλουτοκρατία. Να σημειωθεί πως τα δωράκια αυτά δεν περιορίζονται σε φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων (κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως κίνηση υπέρ της ανάπτυξης, από την οποία θα ωφεληθούν τα λαϊκά στρώματα), αλλά ακόμα και σε κατάργηση φόρων οι οποίοι θίγουν αποκλειστικά τους πλούσιους (πχ φόρος περιουσίας, ο οποίος αφορά μόνον όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 1,3 εκ. ευρώ).

Παρά την ισχύ των γαλλικών συνδικάτων, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το νόμο που απελευθέρωνε σε σημαντικό βαθμό τις απολύσεις και τις προσλήψεις, καθώς και την αναδιάρθρωση της SNCF, κατόπιν απαίτησης των Βρυξελλών. Εν τούτοις, η οργή και ο θυμός συσσωρεύονταν στα λαϊκά στρώματα, κάτι που φάνηκε από την αντίδραση στην αναγγελία αύξηση του φόρου για τα καύσιμα, μία «μεταρρύθμιση» αντικειμενικά υποδεέστερη των προηγουμένων, η οποία όμως αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα. Ένα αυθόρμητο κίνημα απλών, λαϊκών ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν ξανακατέβει στο δρόμο, ξεχύθηκαν σε όλη τη Γαλλία απέναντι στο νέο μέτρο. Σχεδόν κανένα συνδικάτο δεν συμπαρατάχθηκε μαζί τους, ενώ και οι αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν το νέο κίνημα τουλάχιστον με καχυποψία.

Όπως είναι λογικό, απουσία ισχυρών πολιτικών δυνάμεων που να πρωτοστατούν, το κίνημα είχε έντονα αντιφατικά στοιχεία και απαιτείτο αρκετός χρόνος ώστε αυτό να διαμορφώσει κεντρικά αιτήματα και να αποκτήσει συμπαγή χαρακτηριστικά. Σε εκείνο το διάστημα μέχρι και η Μαρίν Λεπέν φλέρταρε με τα ΚΓ, εξ ου και αρκετές αριστερές οργανώσεις έσπευσαν του αποδώσουν ρατσιστικό και ακροδεξιό χαρακτήρα. Όλα αυτά κατέρρευσαν με την εμφάνιση της πλατφόρμας των ΚΓ, η οποία είναι εξόχως ριζοσπαστική και ουδόλως ακροδεξιά, γι’ αυτό και η Λεπέν κάλεσε τους Γάλλους να επανέλθουν στη νομιμότητα. Αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φορολογίας, αύξηση δημοσίων δαπανών για υγεία-παιδεία-πολιτισμό αλλά και οικολογική πολιτική συνθέτουν τα κύρια αιτήματα των ΚΓ, δεν περιορίζονται όμως εκεί. Εντύπωση κάνει το αίτημα για μισθολογική ισότητα αντρών-γυναικών, καθώς η μέριμνα για τα ΑΜΕΑ.

Αξιοσημείωτος, όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τις θέσεις τους, αλλά και ο τρόπος δράσης τους. Κάνοντας λόγο για δύσκολες ημέρες του «τέλους του μήνα» (όπου ο μισθός έχει εξαντληθεί) διεισδύουν αυτομάτως ευκολότερα στα λαϊκά στρώματα, πολύ περισσότερο δε από τον Μακρόν, του οποίου η ρητορική εξαντλείται στη Νέα Γαλλία των start ups. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της κινητοποίησης των ΚΓ στην επαρχία, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των δυνάμεων, αντίθετα με προηγούμενα κινήματα. Δίνοντας ραντεβού σε διάφορα σημεία σε κάθε πόλη, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν σημαντικό μέρος της παραμελημένης γαλλικής επαρχίας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ένταση και τη μαχητικότητα των διαδηλώσεων αλλά και το αίτημα αποπομπής του Μακρόν από την εξουσία, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το νέο βοναπαρτιστικού τύπου ηγέτη της Γαλλίας. Αφού είδε ότι το «καρότο» (αναστολή αύξησης φόρου στα καύσιμα) δεν απέδωσε, κατέφυγε στο μαστίγιο με ακραίο, πρωτοφανή τρόπο. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε αυταρχικός νόμος που απαγορεύει κουκούλες, κασκόλ και ο,τιδήποτε μπορεί να φορεθεί στο πρόσωπο ως προστασία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Μαθητές συλλαμβάνονται από αστυνομικούς, οι οποίοι τούς εξαναγκάζουν να σταθούν στα γόνατα με τα χέρια στο κεφάλι, λες και πρόκειται για ποινικούς εγκληματίες. Πλαστικές σφαίρες και ωμή βία είχαν σαν αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό διαδηλωτών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μαθεύτηκε πως ένας άνθρωπος έχασε το χέρι του από τη βάρβαρη καταστολή του καθεστώτος Μακρόν.

Η αντοχή που έχει επιδείξει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων απέναντι σε κάθε είδους «τυράκια», βία και συκοφαντίες είναι αξιοσημείωτη, όπως και το έρεισμα που έχει στα γνήσια λαϊκά στρώματα της Γαλλίας. Ήδη οι παραχωρήσεις του Μακρόν αποτελούν μία νίκη του κινήματος (όχι καθοριστική φυσικά). Τυχόν άλλες νίκες που θα επιφέρουν την -άμεση ή έμμεση- εκπαραθύρωση του Μακρόν θα αποτελούν σημαντικότατο γεγονός όχι μόνον για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς θα είναι πρώτη φορά που συγκεκριμένη «μεταρρυθμιστική» ατζέντα θα ανατραπεί από λαϊκό κίνημα εδώ και δέκα χρόνια, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί σημαντικό κενό εξουσίας, το οποίο ενδεχομένως δημιουργήσεις απρόβλεπτες εξελίξεις με προοδευτικό χαρακτήρα. Καθήκον μας είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι, χωρίς «ναι μεν, αλλά» στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και να εμπνευστούμε από αυτό ώστε να αποτινάξουμε επιτέλους το νεοαποικιακό ζυγό που μάς έχει επιβληθεί τα τελευταία εννιά χρόνια.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.