Brigada

22 Μαϊ

Τα παρτάλια οι σκέψεις μας πειρατική σημαία

Δε μας αρέσουν τα στημένα, οι φανφάρες, οι μεγάλες υποσχέσεις και τα Photoshop. Αγαπάμε τις ατέλειες μας, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική ομορφιά.

του Πάνου Χριστοδούλου


Ακούμε συνέχεια πως τα πάντα αλλάζουν. Όντως τα μέρη αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν. Και οι λέξεις με τη σειρά τους αλλάζουν. Κάποτε χρόνια πριν, η λέξη mama θύμιζε τους στοίχους από το Bahamian Rhapsody των Queen (mama just killed a man, put a gun against his head, pulled the trigger and now is dead). Στα 90s η λέξη μαμά συνδέθηκε με τη διασκευή του knocking on heaven s door από τους Guns n roses (mama take this badge away from me, I can t use it anymore). Πλέον η λέξη mama έχει συνδεθεί με το επιεικώς απαράδεκτο κομμάτι του sin boy.

Από πλευράς μας, δε θέλουμε μια νεολαία που θα ακούει αντίστοιχου επιπέδου μουσικά κομμάτια. Δε μας αρέσει να λαικίζουμε, ούτε να χαϊδεύουμε αυτιά. Γι αυτό δε θα φωτογραφιζόμασταν με τον ύποαπλά και μόνο για να πάρουμε ψήφους και να γίνουμε αρεστοί. Θέλουμε μια νεολαία που θα αλλάζει, αλλά με τους ρυθμούς που θέλει αυτή. Θέλουμε μια νεολαία η οποία δε θα ναι βουτηγμένη στο σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία. Και χρειαζόμαστε μια τέτοια νεολαία για να ζούμε σε μια πόλη όπου όλοι θα μπορούμε να μαστε διαφορετικοί αλλά να περπατάμε μαζί.

Δε θέλουμε να πλασαριζόμαστε ως τέλειοι. Δεν είμαστε τέλειοι. Δε θέλουμε να δείχνουμε τέλειοι. Δε θέλουμε να δείχνει η νεολαία τέλεια. Θέλουμε να ζήσει με τις αδυναμίες της, τα δικά της πάθη, τα δικά της λάθη. Δε θέλουμε να λέμε στους νέους πόσο ωραίο ήταν το κάστρο και τι κάναμε εμείς μέσα σε αυτό. Θέλουμε όμως το κάστρο να μείνει ανοιχτό και δημόσιο για να μπορούν οι ίδιοι να φτιάξουν μέσα σε αυτό τις δικές τους ιστορίες. Αντίστοιχα θέλουμε χώρους ανοιχτούς και ελεύθερους, θέλουμε να είμαστε μια δημοτική κίνηση που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους κινηματογραφικές ομάδες, τις δικές τους πολιτιστικές λέσχες, τα δικά τους αθλήματα, τα δικά τους τραγούδια. Δε θέλουμε να ακούν Φαραντούρη, Άσιμο, Παπακωνσταντίνου επειδή τα ακούμε εμείς. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν τουλάχιστον τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες με εμάς. Όχι λιγότερες.

Μας ρωτούν αρκετές φορές Ποια είναι η πολιτική σας;. Η πολιτική μας είναι ο πόλεμος. Ο πόλεμος ενάντια σε κάθε μορφή συμβιβασμού, σε κάθε μορφή κομφορμισμού, σε κάθε στερεότυπο και προκατάληψη. Μας ρωτούν επίσης Ποιες είναι οι θέσεις σας;. Οι θέσεις μας είναι να κηρύξουμε αυτό τον πόλεμο, μέσα σε κάθε θεσμό, σε κάθε συμβούλιο, σε μάθε ευκαιρία. Δεν είμαστε με την ειρήνη των από πάνω, την ειρήνη των προνομιούχων, την ειρήνη που επιτρέπει στους ευνοημένους να μένουν ευνοημένοι και να καταπιέζουν τους από κάτω. Μας ρωτούν τέλος ποιος είναι ο σκοπός σας;. Η νίκη. Η νίκη της ελευθερίας με κάθε κόστος. Η νίκη μέχρι να ζούμε σε μια πόλη δημιουργική, ανεκτική, ελεύθερη.

Γι αυτό χρειαζόμαστε τους δικούς μας πολέμαρχους. Οι πολεμαρχοί μας όμως δεν είναι ούτε οι μάτσο άνδρες, ούτε οι λεβέντες ούτε οι καραμπουζουκλήδες. Οι δικοί μας πολέμαρχοι είναι άνθρωποι τσακισμένος, τσαλακωμένοι, αδύναμοι. Και δυνατοί μέσα στην αδυναμία τους. Γι αυτό δε θα μας δείτε ούτε σε φιέστες, ούτε σε γιορτές, ούτε σε κουστωδίες με παπάδες και δεσποτάδες. Δεν είμαστε αρκετά χαρούμενοι για τις γιορτές τους. Δε θέλουμε να μαστε ούτε μπροστά από τη νεολαία. Ούτε πίσω. Θέλουμε να μαστε δίπλα τους, να βρούμε κοινό βηματισμό για μια άλλη Άρτα. Δε μας αρέσουν τα στημένα, οι φανφάρες, οι μεγάλες υποσχέσεις και τα Photoshop. Αγαπάμε τις ατέλειες μας, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική ομορφιά.

Και θέλουμε τέλος μια νεολαία που θα αγαπά τις ατέλειες της. Που δε θα ντρέπεται αλλά θα ναι περήφανη γι αυτές. Όπως τραγουδά και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Και τα παρτάλια οι σκέψεις μας πειρατική σημαία, όλα στραβά γινήκανε και όλα είναι ωραία.

Χριστοδούλου Πάνος, υποψήφιος με τη δημοτική κίνηση Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή Άρτας

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.