Brigada

23 Απρ

Όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά στους φασίστες

Τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας στην Μυτιλήνη μπορεί να ήταν πρωτοφανή, δεν ήταν όμως τελείως αναπάντεχα. Μπορεί το νησί της Λέσβου να έγινε συνώνυμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της στάσης ενός μεγάλου κομματιού του νησιού, οι οποίοι αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από μία μερίδα οικονομικών συμφερόντων και ιδιαίτερα συντηρητικών κύκλων του νησιού. Μία ομάδα τουριστικών πρακτόρων του νησιού, οι οποίοι βέβαια εκμεταλλεύονταν τους πρόσφυγες σε κάθε ευκαιρία, μαζί με την τοπική Χρυσή Αυγή και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες σε αιτία κάθε κακού που έχει βρει το ακριτικό νησί τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια αυτή βρήκε ευήκοα ώτα σε τοπικά “παπαγαλάκια” και σε στελέχη του Στρατού, ο οποίος έχει έντονη παρουσία στην περιοχή. Με συνεργασία άλλωστε των δύο τελευταίων στήθηκε η ψεύτικη ιστορία με την δήθεν κίνηση των προσφύγων να αποτρέψουν την έπαρση της ελληνικής σημαίας στην κεντρική πλατεία του νησιού. Ιστορία η οποία έστειλε τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στα δικαστήρια, αλλά δεν είναι παρά μόνο μία από πολλές ψεύτικες ειδήσεις για βανδαλισμούς εκκλησιών κατά φαντασίαν εγκληματικές πράξεις κτλ.
 
Με την συνεργασία των ομάδων αυτών στήθηκε και το σκηνικό της Κυριακής. Μία συγκέντρωση η οποία ήταν δήθεν για την υποστήριξη των δύο κρατούμενων στρατιωτικών καλέστηκε με το “σύνθημα έτοιμοι για όλα”. Ποιος ήταν ο πραγματικός εχθρός; Μία ομάδα προσφύγων, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία του νησιού (πλατεία Σαπφούς) οι οποίοι ζητούσαν τον απεγκλωβισμό τους από το νησί. Οποιοδήποτε ελαφρυντικό περί ανάγκης αποσυμφόρησης του νησιού καταρρέει όταν ο στόχος ήταν μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι διεκδικούσαν πρακτικά το ίδιο. Τα κίνητρα ήταν καθαρά ρατσιστικά και συγκέντρωσαν μια ομάδα 200 ανθρώπων οι οποίοι κινητοποιήθηκαν καθαρά από αυτά τους τα αισθήματα. Χρυσαυγίτες, συνδεσμίτες, ο υπόκοσμος του νησιού συνεπικουρούμενοι από λοιπά ακροδεξιά στοιχεία έδειξαν την παληκαριά τους με πέτρες και φωτοβολίδες απέναντι σε άοπλους ανθρώπους.
 
Βέβαια ο χώρος που βρήκε αυτή η ομάδα περιθωριακών ατόμων για να εκφραστεί δημόσια παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Αφενός η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει με ευλάβεια την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία δημιουργεί δραματικές καταστάσεις στα νησιά με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες η οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Αφετέρου ο Δήμαρχος Λέσβου χρησιμοποιεί τους χιλιάδες εγκλωβισμένους σαν διαπραγματευτικό χαρτί στην σχέση του με την Κυβέρνηση και επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε περιστατικά φασιστικής βίας για να εκπληρώσει το σκοπό του. Όλοι αυτοί σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. επέτρεψαν την μετατροπή των προσφύγων της πλατείας Σαπφούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά σε στόχους για σκοποβολή χθες το βράδυ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αστυνομία μετά από πολλές ώρες βίαιων επιθέσεων επέλεξε να μην συλλάβει κανέναν από τους επιτιθέμενους, αλλά τους ειρηνικούς πρόσφυγες ώστε να τους απομακρύνει από την πλατεία.
 
Η ομάδα των αλληλέγγυων που βρέθηκε στην πλατεία και όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις επιθέσεις των φασιστοειδών αφήνει μια θετική παρακαταθήκη μετά από μία πολύ σκοτεινή νύχτα. Οι κοινοί αγώνες ντόπιων και προσφύγων απέναντι στην Κυβέρνηση, την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι η μόνοι που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.