Brigada

29 Μαϊ

Ένα πραξικόπημα δίπλα μας

Λέγεται ότι σε ένα Eurogroupτον Φλεβάρη του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι: “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις εκλογές να καθορίζουν την οικονομική μας πολιτική”. Μία δήλωση τόσο αυταρχική που, ακόμα και αν μιλάμε για τον πιο φανατικό οπαδό της λιτότητας στην Ευρώπη, φαίνεται παρατραβηγμένη. Φαινόταν τουλάχιστον μέχρι χθες. Διότι χθες ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ακυρώσει τις εθνικές εκλογές για να προστατεύσει το οικονομικό σχέδιο των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που διαφεντεύουν την Ευρώπη. Για να το κάνει μάλιστα πιο σαφές όρισε σαν Πρωθυπουργό τον Σέρτζιο Κοταρέλλι, ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ με ειδικότητα στον “περιορισμό των δαπανών”. Ο νέος Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Όπως κανένα πρόβλημα δεν είχε ο Πρόεδρος και με την τοποθέτηση στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών ενός στελέχους της ακροδεξιάς Λέγκιας του Βορρά, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα γέμιζε την Μεσόγειο πτώματα. Αυτό που δεν ανέχτηκε ήταν η τοποθέτηση στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.

Στη δήλωση του αναφέρει:

“Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και Ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.”

Θα μπορούσε απλά να πει: ”Πρωθυπουργός θα γίνει αυτός που θέλουν οι αγορές”

Το μόνο που θα καταφέρει βέβαια ο Ματαρέλα είναι να πάρει μία μικρή παράταση ως το Φθινόπωρο πριν η Ιταλία έρθει αντιμέτωπη με την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Λέγκιας και του Κινήματος των 5 Αστέρων. Είναι πραγματικά άξιο απορίας αν ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Βορρά, των οποίων εντολή είναι φυσικά αυτή η κίνηση, υποδαυλίζει συνειδητά τέτοιου είδους πολιτικές δυνάμεις πανευρωπαϊκά ή αν η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τόσο εύθραυστη ώστε να δικαιολογείται μία πανικόβλητη κίνηση που θα θα παρατείνει το αναπόφευκτο  για λίγους μήνες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάει πλέον σε μία νέα φάση. Από τα επαναλαμβανόμενα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα και την παρέμβαση σε εκλογικές αναμετρήσεις των χωρών-μελών, περνάμε για πρώτη φορά σε μια επί τόπου ακύρωση ενός εκλογικού αποτελέσματος. Είναι επίσης σίγουρο ότι και η Αριστερά τόσο στην Ιταλία όσο και πανευρωπαϊκά δεν θα μπορέσει ποτέ να γείρει το πολιτικό εκκρεμές προς την μεριά της αν δεν τολμήσει να αμφισβητήσει το αυταρχικό κατασκεύασμα της ΕΕ και του Ευρώ που σερβίρει αυταρχισμό και λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης

ΥΓ Αυτό μάλιστα ήταν πραξικόπημα, γιατί δεν γίνεται και να σου κάνουν πραξικόπημα και να κυβερνάς.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.