Brigada

21 Νοε

«Η άλλη όψη της ελπίδας»

“Η άλλη όψη της ελπίδας’’ είναι μια ταινία που αξίζει να δεις γιατί, μέσα από ένα αριστουργηματικά στημένο φιλμ, αναδεικνύονται ανθρώπινες αξίες με τον πιο μοναδικό τρόπο. Επειδή, όπως είπε κι ο ίδιος ο Καουρισμάκι στην παρουσίαση της ταινίας: «Γιατί, στο κάτω κάτω αν δεν είμαστε άνθρωποι, τι διάολο τελικά είμαστε;»

*Του Γιώργου Γκόνη

Το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και γενικότερα το ζήτημα της μετανάστευσης, δεν είναι ένα ζήτημα που παρουσιάστηκε τώρα. Οι επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ, Ιράν, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μέσης (κι όχι μόνο) Ανατολής είναι μια ανοιχτή πληγή που εδώ και χρόνια αιμορραγεί. Οι μεγάλες υπερδυνάμεις και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, έχουν απομυζήσει και λυμαίνονται για χρόνια αυτές τις περιοχές έχοντας διώξει από την πατρίδα τους εκατομμύρια ανθρώπους.


Μπροστά σε αυτήν τη φρικτή πραγματικότητα και την εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι ούτε και να σωπάσουν. Ο Άκι Καουρισμάκι είναι, εδώ και χρόνια, ένας από αυτούς τους ανθρώπους και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Η νέα του ταινία, “Η άλλη όψη της ελπίδας’’, δεν αγγίζει απλώς το προσφυγικό αλλά αναλύει το βάθος και την έκταση του θέματος πηγαίνοντας, θα μπορούσε να πει κάποιος, την πολιτική τοποθέτηση στο σινεμά ένα βήμα παραπέρα από τα τετριμμένα.

Παραμένοντας πιστός υποστηρικτής της ανάδειξης μιας αθέατης πλευράς αυτού του κόσμου, ο Καουρισμάκι, έξι χρόνια μετά από το εξαιρετικό “Λιμάνι της Χάβρης’’, βάζει πλώρη και αγκυροβολεί σε ένα νέο λιμάνι. Ο Καλέντ, πρόσφυγας από την Συρία, έχοντας διανύσει την διαδρομή Τουρκία-Ελλάδα-Ουγγαρία καταφθάνει στο λιμάνι του Ελσίνκι κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό πλοίο, με την ελπίδα να βρει άσυλο αλλά και ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί, αντιμέτωπος με την κρατική γραφειοκρατία, τις φασιστικές επιθέσεις αλλά και τις δυσκολίες εντοπισμού της αδερφής του, που την έχασε στην διάρκεια αυτού του δύσκολου ταξιδιού, θα γνωρίσει τον Βίκστρομ. Ο Βίκστρομ, -μια τραγική αλλά και γλυκιά μορφή επιχειρηματία που, ύστερα από μια παρτίδα πόκερ που κέρδισε, αγόρασε ένα εστιατόριο και προσπαθεί να το σώσει- θα τον προσλάβει και μαζί με κάποιους ακόμα ανορθόδοξους’’ υπάλληλους θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εικόνα του εστιατορίου.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες, αν και φαινομενικά διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν αρκετές ομοιότητες. Το σύμπαν στο οποίο ζουν είναι άρτια σχεδιασμένο έως και την τελευταία λεπτομέρεια. Η ρετρό ατμόσφαιρα, τα βγαλμένα από νουάρ πλάνα, όπως και ένας κυνισμός που διακρίνεται δεν είναι καθόλου τυχαία. Η διακριτικότητα αλλά και το ιδιαίτερο χιούμορ που χαρακτηρίζουν τον Καουρισμάκι είναι φανερά σε όλη την ταινία παράγοντας ένα αποτέλεσμα μοναδικής ομορφιάς!

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ούτε η αναγνώριση από την διεθνή ένωση κριτικών ως την καλύτερη ταινία του 2017 ούτε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το φεστιβάλ του Βερολίνου. “Η άλλη όψη της ελπίδας’’, όμως, δεν είναι μια ταινία που αξίζει να πας να τη δεις απλά επειδή συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ούτε εξαιτίας των βραβείων σκηνοθεσίας ή τις καλές ερμηνείες που την χαρακτηρίζουν. “Η άλλη όψη της ελπίδας’’ είναι μια ταινία που αξίζει να δεις γιατί, μέσα από ένα αριστουργηματικά στημένο φιλμ, αναδεικνύονται ανθρώπινες αξίες με τον πιο μοναδικό τρόπο. Επειδή, όπως είπε κι ο ίδιος ο Καουρισμάκι στην παρουσίαση της ταινίας: «Γιατί, στο κάτω κάτω αν δεν είμαστε άνθρωποι, τι διάολο τελικά είμαστε;»


 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.