Brigada

27 Μαρ

Να σωθεί ο Βυσσινόκηπος! Να σωθεί το Εμπρός!

Η θεατρική ομάδα Ίριδα παρουσιάζει στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ.

της Μαρτίνας Καΐκα

«...'Ολη η Ρωσία είναι κήπος μας. Είναι απέραντη και πανέμορφη χώρα, έχει θαυμάσια μέρη. Σκεφτείτε, 'Ανια: ο παππούς σας, ο προπάππος σας κι όλοι οι πρόγονοί σας ήταν τσιφλικάδες που είχαν δούλους ιδιοχτησία τους. Ζωντανές ψυχές. Δε σας φαίνεται ότι πίσω απ' το κάθε βύσσινο, πίσω απ' το κάθε φυλλαράκι, πίσω απ' το κάθε κλαδί σας κοιτάει έν' ανθρώπινο πλάσμα, ότι μπορεί τάχα ν' άκουσες τη φωνή τους; Αυτό είναι τρομερό. Ο κήπος σας είναι τρομερός. Κι όταν τη νύχτα περνάς από κει, η παλιά φλούδα των δέντρων αντιφεγγίζει θαμπά και θαρρείς πως οι βυσσινιές βλέπουν στον ύπνο τους κι ονειρεύονται εκείνα που έγιναν πριν εκατό-διακόσα χρόνια και αυτές οι οπτασίες τις τυραννούνε. Η σκλαβιά των ζωντανών ψυχών. Η δουλοπαροικία. Μέσα απ' το θεσμό αυτό γίνατε όλοι σας άλλοι άνθρωποι και τώρα η μητέρα σας, ο θείος σας, εσείς, δεν καταλαβαίνετε πως αν ζείτε, αυτό το χρωστάτε σ' άλλους, ζείτε εις βάρος άλλων, εις βάρος εκείνων των ανθρώπων που δεν τους αφήνετε ούτε στο κατώφλι σας να πλησιάσουν... 'Εχουμε μείνει πίσω τουλάχιστο διακόσια χρόνια, δεν έχουμε απολύτως τίποτα, δεν ξεκαθαρίσαμε τις σχέσεις μας με το παρελθόν. Το μόνο που κάνουμε είναι να φιλοσοφούμε, να παραπονιόμαστε πως η ζωή είναι πληχτική, ή να πίνουμε βότκα. Κι όμως είναι ολοφάνερο πως για ν' αρχίσουμε να ζούμε σήμερα, πρέπει να εξιλεωθούμε από το παρελθόν μας, να το ξεπεράσουμε και μπορούμε να εξιλεωθούμε μονάχα αν κοπιάσουμε με αδιάκοπη και σκληρή δουλειά...»

Ο Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ
Ο Άντων Τσέχωφ (1860 – 1904) ήταν Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος και γιατρός. Γνωστός για τα έργα του «Η κυρία με το σκυλάκι», «Ο Γλάρος», «Ο θείος Βάνιας» και «Οι τρεις αδερφές» γράφει το τελευταίο του έργο τον Βυσσινόκηπο, λίγο πριν πεθάνει. Το 1904 το σκηνοθετεί για πρώτη φορά ο Στανισλάβσκι στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1939 από το θίασο του Καρόλου Κουν.
Ο Τσέχωφ βλέπει τις αλλαγές που έρχονται στη Ρωσία τον 20ο αιώνα (θεωρείται προάγγελος των επαναστάσεων του 1905 και 1917) και γράφει αυτό το έργο για τον παλιό κόσμο που πεθαίνει δίχως ο τελευταίος να διαισθάνεται τον νέο που γεννιέται. Στο έργο αυτό αντανακλάται η κοινωνική αλλαγή που επέρχεται.
Μια αριστοκρατική οικογένεια που ζει στο Παρίσι, επιστρέφει στη Ρωσία επειδή η περιουσία της (και μαζί και ο περίφημος Βυσσινόκηπος) πλειστηριάζεται λόγω χρεών. Επιστρέφοντας, ξυπνούν μνήμες κι αναβιώνουν την παλιά τους ζωή που όλα ήσαν διαφορετικά. Η αδυναμία τους να διαχειριστούν την κατάσταση και να σώσουν τον Βυσσινόκηπο υποδεικνύει και την αδυναμία της αριστοκρατικής τάξης να κατανοήσει τις αλλαγές που επέρχονταν.

Ο Βυσσινόκηπος στο Εμπρός
Η θεατρική ομάδα Ίριδα συγκροτείται από νέες/-ους καλλιτέχνες, οι οποίοι/-ες στο ξεκίνημά τους έκαναν κάτι παράτολμο – θα μπορούσε κανείς/καμιά να ισχυριστεί – να ανεβάσουν το αριστούργημα του Τσέχωφ. Εν τέλει, δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Και αυτό γιατί ενώ η ομάδα έδωσε τη δική της ματιά, κάνοντας την παράσταση ξεχωριστή από όσους Βυσσινόκηπους έχουμε δει, παρέμεινε πιστή στο πρωτότυπο κείμενο κι αντιμετώπισε με σεβασμό τον Τσέχωφ, δίχως μεταμοντερνισμούς και σκηνοθετικές υπερβολές. Οι όποιες αλλαγές έγιναν για τεχνικούς λόγους, ήταν όμως τόσο έξυπνα σκηνοθετημένες ωσάν το έργο να είχε γραφτεί έτσι.
Ο βυσσινόκηπος μετατρέπεται σε μια παιδική κάμαρα, που γίνεται και η κεντρική συνθήκη του έργου, η τραγική κωμωδία του Τσέχωφ μετατρέπεται σε ένα παραμύθι και οι πρωταγωνιστές/-τριες γίνονται παιδιά αγνοώντας την επερχόμενη καταστροφή. Πολύ καλές ερμηνείες, ζωντανή μουσική, πρωτότυπα κοστούμια και μακιγιάζ κάνουν το Βυσσινόκηπο να ανθίζει ξανά στο Εμπρός.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή)
Κρατήσεις: 6942059393
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ερρίκος Μηλιάρης
Πρωτότυπη ζωντανή μουσική: Νικόλας Αναστασίου (ηλεκτρικό βιολί, κρουστά), Αντώνης Αντωνιάδης (πλήκτρα, ακορντεόν, μεταλλόφωνο, φλογέρα)
Κίνηση, Χορογραφίες: Βασίλης Ψυλλάς
Σκηνικά, Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη
Κοστούμια: Μαρίνα Μηλιάρη, Ελένη Καββάδα
Επιμέλεια μαλλιών: Κατερίνα βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Γκίνη
Φωτογραφίες: ©Νίκος Πανταζάρας
Teaser: ©Στέφανος Γκέκας

Διανομή
Λιουμπώφ Αντρέγεβνα: Ελευθερία Κωνσταντοπούλου
Άννια: Αναστασία Πλέλλη
Βάρια: Κατερίνα Παρισσινού
Γκάγεφ: Γιάννης Yoshi Πάτσης
Λοπάχιν: Τρύφωνας Ζάχαρης
Τροφίμωφ: Κωνσταντίνος Παράσης
Συμεόνωφ - Πίσσικ: Θίασος
Σαρλόττα Ιβάνοβνα: Φιλία Κανελλοπούλου
Επιχόντωφ, Γιάσσα: Νικόλας Παπαευθυμίου
Ντουνιάσσα: Δήμητρα Παπουρτζή
Φιρς: Αντώνης Αντωνιάδης

Θέατρο Εμπρός
Εδώ και έξι χρόνια το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός λειτουργεί ανοιχτά και δημόσια, διοργανώνοντας παραστάσεις, συναυλίες, μαθήματα και κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Ο αντιεμπορευματικός του χαρακτήρας και η αυτοδιαχείριση είναι και οι λόγοι που διώκεται. Πέραν του γεγονότος ότι μέλη που συνδέονται με το εγχείρημα του Εμπρός διώχθηκαν ποινικά, πέρυσι η αστυνομία με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ έκοψε το ρεύμα στο θέατρο ενώ πριν λίγες ημέρες έκοψαν το νερό. Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της αριστεράς δεν περιορίζεται στην εκκένωση αναρχικών καταλήψεων και αλληλέγγυων καταλήψεων προσφύγων αλλά προσπαθεί να διαλύσει κάθε ελεύθερη δομή από τα κάτω κι εφόσον μάλιστα το ζητάει και το ΤΑΙΠΕΔ, ο λόγος είναι διπλός.
Όπως γράφουν οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Εμπρός:
«Αυτή η εικόνα με το σκαμμένο πεζοδρόμιο και την ασπροκόκκινη κορδέλα είναι μια συνηθισμένη εικόνα για το Εμπρός. Την είδαμε όταν μας έκοψαν το ρεύμα τη βλέπουμε ξανά από χθες που μας ξανα-έκοψαν για πολλοστή φορά το νερό!
Είναι η εικόνα της κρατικής καταστολής.
Η εικόνα της "ασφυξίας" που μας επιβάλλεται ξανά και ξανά από το κράτος και την, κατ' ευφημισμό αριστερή, κυβέρνηση.
Την ίδια αυτή κυβέρνηση που επιτίθεται, αξημέρωτα, σε ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις στέγης προσφύγων!...
Πρώην αριστεροί "σύντροφοι" που απομύζησαν όλες αυτές τις αντιδομές για να σκαρφαλώσουν στην εξουσία παίρνουν τώρα πολιτικές αποφάσεις για την εξόντωσή τους, όπως ήταν αναμενόμενο,εξάλλου, αφού κάθε "άνοδος" στην εξουσία αποτελεί "κάθοδο" στην πολιτική ανηθικότητα.
Το Εμπρός χωρίς νερό, λοιπόν!
Εν μέσω καθημερινών παραστάσεων, προβών, μαθημάτων, συναυλιών, εργαστηρίων κλπ, και με εκατοντάδες κόσμου να το επισκέπτονται εβδομαδιαίως.
Το εγχείρημα του Εμπρός, στα 6 χρόνια διαρκούς, καθημερινής ανοιχτής, δημόσιας λειτουργίας του και διοργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη Δημόσια Περιουσία και αποδεικνύει πως υπάρχει ένας άλλος τρόπος να ζούμε, να δημιουργούμε και να συνυπάρχουμε. Αυτός ακριβώς ο τρόπος είναι ο λόγος για τον οποίο διώκεται.
Όλοι εμείς, οι χιλιάδες κόσμου (από καλλιτεχνικές ομάδες, συλλογικότητες, κοινωνικές αντιδομές, κλπ) που συμμετέχουμε και πλαισιώνουμε τα τελευταία χρόνια τα δρώμενα στο Εμπρός, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.
Το Εμπρός είναι μια ανάσα στο κέντρο της πόλης. Δεν θα μας την κόψετε.»

 

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.