Brigada

13 Μαρ

Ισλανδία; Ποιοι μωρέ, αυτοί οι ψαράδες;

Σε όλο τον υπόλοιπο "ανεπτυγμένο" δυτικό κόσμο, η ισότητα των φύλων είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα. Θεωρητικά δηλαδή.

Στην Ισλανδία, πρώτα και κύρια ο λαός φαίνεται έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τη "διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης". Και τα αντανακλαστικά να κάνει κάτι γι' αυτό.

Toυ Άρη Τόλιου

Το 2010, ο ισλανδικός λαός εξωθεί την κυβέρνηση Χάαρντε σε δημοψήφισμα και απορρίπτει το ακραίο bail-out των τραπεζών με 93%. Από τότε:

- ο Χάαρντε παραπέμπεται σε Ειδικό Δικαστήριο και 26 τραπεζίτες καταδικάζονται σε 74 χρόνια φυλάκισης.

- διαγράφεται πάνω από το 1/3 των χρεών των ισλανδικών νοικοκυριών που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, εκκαθαρίζονται οι τρεις μεγάλες τράπεζες και σώζονται μόνο οι λαϊκές αποταμιεύσεις

- αυξάνονται τα επιδόματα, οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός

- τον Μάρτιο του 2015 η Ισλανδία αποσύρει μόνη της την υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ. Εκείνη τη χρονιά, τη στιγμή που η τελευταία μαστίζεται από την κρίση χρέους και τις πολιτικές λιτότητας, η Ισλανδία έχει 3,5% ανεργία και 4% ανάπτυξη.

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στο "ισλανδικό θαύμα" τελέστηκε, προ ημερών, στην "Ημέρα της Γυναίκας". Εκείνη η ημέρα επιλέχθηκε για να εισαχθεί στη νομοθεσία ειδική διάταξη που προβλέπει υποχρεωτικά κάθε δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση άνω των 25 ατόμων να αποδεικνύει με δικαιολογητικά την ισότητα στην εργασία "ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φυλής".

Οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές έρχονται στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων της 25ης Οκτωβρίου, όταν στις 14.38' ακριβώς, χιλιάδες γυναίκες άφησαν τις δουλειές τους και βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Κοινοβούλιο για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις και συνδικάτα, μετά από εκείνη την ώρα κάθε μέρα, ουσιαστικά οι γυναίκες εργάζονται τσάμπα, βάσει των μισθολογικών διαφορών με τους άνδρες. Και αυτά, σε μια χώρα που είναι πρώτη στην ισότητα των φύλων τα τελευταία οκτώ χρόνια (σύμφωνα με το World Economic Forum) και εντούτοις, η μεση γυναίκα αμοίβεται με 18% λιγότερο από το μέσο άνδρα.

Σε όλο τον υπόλοιπο "ανεπτυγμένο" δυτικό κόσμο, η ισότητα των φύλων είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα. Θεωρητικά δηλαδή.

Στην Ισλανδία, πρώτα και κύρια ο λαός φαίνεται έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τη "διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης". Και τα αντανακλαστικά να κάνει κάτι γι' αυτό.

*H φωτογραφία είναι από τη διαδήλωση της 25ης Οκτώβρη 2016 στην Ισλανδία. Το πλακάτ γράφει: Ίση μεταχείριση αμέσως! Οτιδήποτε άλλο είναι ανοησία! 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.