Brigada

26 Ιουν

Όταν οι "καλές προθέσεις" δεν αποδεικνύονται και τόσο καλές...

Συνέχεια αποφάσισε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο έργο "Πρόοδος κι ανάπτυξη στην εποχή των μνημονίων" με την απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (ΕΥΣΥΔ ΤΑΜΕΤΕΑΠ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το "πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης σε ανήλικους πρόσφυγες ηλικίας 15-18 ετών".

του Νετραλίνο

Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την εκπαίδευση και κατάρτιση ανήλικων προσφύγων σε εργασίες γης (εδάφη, συγκομιδή, καλλιέργεια κλπ), οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα ένταξης σε σχολείο για τη συνέχιση της εκπαίδευσης τους.

Έπειτα από τα δημοσιεύματα που βγήκαν όσον αφορά αυτήν, την προβληματική θα λέγαμε απόφαση, το Υπουργείο έβγαλε απάντηση, που παρόλα αυτά, δε φαίνεται, πάλι, να μας καλύπτει για μια σειρά από λόγους.

Αρχικά, ακόμα κι αν δε πρόκειται για συγκαλυμμένο δουλεμπόριο ανηλίκων προσφύγων, αποτελεί μία ακόμα περίπτωση "μπαλώματος" σε αποφάσεις εντυπωσιασμού που έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία αλλά και το ζήτημα διαχείρισης του προσφυγικού, γενικότερα.

Η απόφαση που αφορούσε την ένταξη ανήλικων προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με δημιουργία ειδικών τμημάτων ένταξης κλπ, αφορούσε από την πρώτη στιγμή ορισμένο κομμάτι ανήλικων προσφύγων, που τυγχάνει να βρίσκονται σε συγκεκριμένες δομές διαχειριζόμενες είτε από ΜΚΟ είτε από το κράτος, καθώς επίσης και ανάλογα σε ποιο καθεστώς παραμονής υποπίπτουν, πέραν των περιπτώσεων που οικειοθελώς δεν εντάχθηκαν σε αυτά τα προγράμματα αφού οι άνθρωποι περιμένουν την αναχώρηση της από την Ελλάδα. Επομένως αυτή η απόφαση επί της αρχής, απευθυνόταν σε συγκεκριμένο κομμάτι αυτού του πληθυσμού, που αν κι αγγίζει τις 2.000 όπως αναφέρει κι η απάντηση του Υπουργείου, παραμένει να μη καλύπτει όλους τους ανήλικες πρόσφυγες που έχουν ανάγκη συνέχισης της εκπαίδευσης τους.

Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση για τη δημιουργία αυτού του πιλοτικού προγράμματος έρχεται προσθετικά να καλύψει ακριβώς αυτήν την κατάσταση. Περαιτέρω, δημιουργεί πολλούς εύλογους προβληματισμούς γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος ένταξης, και εξηγούμαστε:

-Οι πρόσφυγες θα πάρουν εκπαίδευση σε ζητήματα αγροτικής διαχείρισης, τα οποία είναι εντελώς ξένα σε αυτούς, καθότι η αγροτική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στη Συρία, έχει μειωθεί ραγδαία ήδη από τις αρχές του 1990, αφού η οικονομία των χωρών αυτών δε βασίζεται σε αυτήν. Επομένως, το Υπουργείο αποφάσισε ότι πρόσφυγες, ανεξαρτήτως καταγωγής, θα λάβουν γνώση για ζητήματα αγροτικής διαχείρισης, όπως αυτή αναπτύσσεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Άρα θα εκπαιδευτούν άνθρωποι αποκλειστικά με γνώσεις που θα αφορούν πχ την παραγωγή ελιάς ή θερμοκηπίων στην Ελλάδα ή στην Γερμανία, με προφανείς τις διαφορές που υπάρχουν στη διαχείριση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

-Το παραπάνω προϋποθέτει πως στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να υπάρχει η αντίληψη πως η κατάρτιση αυτή, δε θα αφορά αποκλειστικά την Ελληνική αγροτική παραγωγή, περιορίζοντας το πεδίο γνώσης των παιδιών αυτών σε περίπτωση που επιζητήσουν δουλειά εκτός Ελλάδας. Περίπτωση, που φυσικά δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει, αφού η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη μη δυνατότητα μετακίνησης προσφύγων εντός ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

-Τέλος, πραγματικά αποτελεί απορίας άξιο, γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος ως "ευκαρία" ομαλής ένταξης προσφύγων στην τοπική κοινωνία, και όχι ένα φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων του κάθε συμμετέχοντα, ή ακόμα καλύτερα να επιδιωχθεί από το ελληνικό κράτος να ανοιχτούν θέσεις στις πανεπιστημιακές σχολές για πρόσφυγες, όπου θα μπορούν να επιλέξουν εκείνοι το επιθυμητό αντικείμενο των σπουδών τους ή κατάρτισης, πόσο σε μάλλον που σε μία κοινότητα όπως την ακαδημαϊκή, που αποτελεί μία κοινότητα παγκόσμιας κλίμακας, εκ φύσεως της. Και γενικότερα προκαλεί κάποιου είδους προβληματισμό, ότι αποφασίστηκε το εν λόγω πρόγραμμα σε αυτό το αντικείμενο, τη στιγμή που τα Γεωπονικά πανεπιστήμια περιμένουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ακριβώς τέτοιου είδους προγράμματα κατάρτισης.

Επομένως, τα κροκοδείλια δάκρυα και οι ισχυρισμοί ότι "κάνουμε ότι είναι εφικτό στο υπάρχον πλαίσιο" αποτελεί στεγνή υποκρισία, αφού οι ίδιες αρχές είναι που αποφάσισαν για το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων, τόσο για τον τρόπο παραμονής τους εδώ σε κέντρα κράτησης, hot spot κλπ, αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό, όσο και για τον περιορισμό τους στην Ελλάδα της κρίσης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που η ίδια η κυβέρνηση συνεχίζει να εντείνει με τις συμφωνίες "ανάπτυξης" με τους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Στο γαϊτανάκι λοιπόν, των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών που 2 χρόνια τώρα, χορεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες αποφάσεις, ξεπερνάν το να είναι απλά λύσεις- υπεκφυγές μέσα σ' ένα σαθρό πλαίσιο κι, αποτελούν επικίνδυνη στρατηγική που παίρνει σβάρνα ανθρώπινες υποστάσεις.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.