Brigada

30 Σεπ

Το κρίσιμο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Πολιτικά η αστική τάξη της Καταλονίας που εκφράζεται απο το CIU επιθυμεί μια Καταλονία φιλελεύθερη χωρίς να επωμίζεται τα φορολογικά βάρη των πιο φτωχών περιοχών της Ισπανίας όπως της Εξτρεμαδούρα και της Ανδαλουσίας. Αντίθετα, το αντικαπιταλιστικό κόμμα στηρίζεται στον καταλανικό αυτονομισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη, όντας μια αντίφαση στο μπλοκ των Καταλανών για την ανεξαρτησία.

Του Νικόλα Ήσυχου

Μια μόλις ημέρα πριν απο το επερχόμενο δημοψήφισμα στην ΄΄Generalitat΄΄ (Αυτόνομη διοίκηση) της Καταλονίας, το ψυχολογικό μπρα ντε φερ μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης της Μαδρίτης του υπερσυντηριτικου Μαριάνο Ραχόι του Λαικού Κόμματος και της Αυτοδιοίκησης της Καταλονίας της οποίας ηγείται το συντηρητικό CIU (χριστιανοδημοκρατικό κόμμα) έχει φτάσει στα όρια. Αξίζει να σημειωθεί οτι το παρόν δημοψήφισμα στην ουσία θα δώσει την έγκριση του η όχι για την ανεξαρτησία της Καταλονίας απο το βασίλειο της Ισπανίας κατι που δε φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση Ραχόι και ο Φελίπε ΣΤ' βασιλιάς της Ισπανίας.

Στην εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ηγείται ένας συνασπισμός κομμάτων απο τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη δεξιά μέχρι και την αντικαπιταλιστική αριστερά. Πιο συγκεκριμένα, ο Καρλες Πουιτζδεμόν ηγείται του κυβερνώντος κόμματος στην Καταλονία CIU που έχει συμμαχήσει με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ERC και το αντικαπιταλιστικό αριστερό κόμμα CUP. Μια πιθανή απόσχιση της Καταλονίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ενα ντόμινο εξελίξεων κατα κύριο λόγο στην Ισπανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα εντός Ισπανίας η Χωρα των Βάσκων καθώς και η Γαλικία θα ζητούσαν πιθανότατα ένα δημοψήφισμα παρόμοιο της Καταλονίας καθώς εδώ και χρόνια και οι δυο αυτόνομες περιοχές διοικούνται απο τα αντίστοιχα εθνικιστικά αποσχιστικά κόμματα. Η Καταλονία και η χώρα των βάσκων είναι και οι πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας κατέχοντας σχεδόν όλη τη βαρέα βιομηχανία της ισπανικής επικράτειας.

Η Μαδρίτη μην μπορωντας να δεχθεί το Ναι ως αποτέλεσμα, έκανε βιαστικές κινήσεις, σε αντίθεση με το αντίστοιχο δημοψηφισμα 2.5 χρόνια πρίν, στο δημοψήφισμα της Σκωτίας για ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση Ραχόι έστειλε περίπου 1500 πολιτοφύλακες της Guardia Civil η οποία συνέλαβε πολιτικά στελέχη υπουργείων της καταλανικής περιφέρειας και απέσπασε εκλογικά φυλλάδια καθώς και κάλπες μπλοκάροντας την απόπειρα για δημοψήφισμα. Οι Καταλανοί λιμενεργάτες του Παλαμός και της Βαρκελώνης έκαναν μεγάλη απεργία που κρατάει αγκυροβολημένα πλοια που μεταφέρουν πολιτοφύλακες στην Καταλονία. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Καταλονίας, οι λεγόμενοι Mossos d' Esquadra, αρχικά υποστήριξαν την καταλανική κυβέρνηση απο τη στιγμή που τους ανατέθηκε η προστασία των ψηφοφόρων στις κάλπες, και έπειτα από πολλές πιέσεις της κρατικής ισπανικής αστυνομίας καθώς και της Guardia civil διατέθηκαν υπό τις διαταγές τους.

Καθώς η κατάσταση είναι τεταμένη, η δήμαρχος της Καταλονίας Άντα Κολάου σε δημόσια απεύθυνσή της ζήτησε την εμπλοκή της ΕΕ για να βρεθεί πολιτική λύση καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς την καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Καταλονία απο την πλευρά της Μαδρίτης. Σε απάντηση το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο έκρινε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό ενώ η κυβέρνηση Ραχόι επιθυμεί την ενοποίηση της επικράτειας μπλοκάροντας το δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια. Επίσης μπορει να χρησιμοποιήσει το αρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο θα μπορούσε να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας καθώς και την ανάκληση εκλεγμένων πολιτικά οργάνων καθώς και την σύλληψή τους. Δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα που πολύ δύσκολα μπορει να αποκατασταθεί απο την Κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Καταλονία τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία έχουν συσπειρωθεί πάνω σε αυτον το σκοπό. Πολιτικά η αστική τάξη της Καταλονίας που εκφράζεται απο το CIU επιθυμεί μια Καταλονία φιλελεύθερη χωρίς να επωμίζεται τα φορολογικά βάρη των πιο φτωχών περιοχών της Ισπανίας όπως της Εξτρεμαδούρα και της Ανδαλουσίας. Αντίθετα, το αντικαπιταλιστικό κόμμα στηρίζεται στον καταλανικό αυτονομισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη, όντας μια αντίφαση στο μπλοκ των Καταλανών για την ανεξαρτησία. Απο την άλλη, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθυμίζει τον κρατικό αυταρχισμό θυμίζοντας την εποχή του Φράνκο και τα λίγα περιθώρια που απομένουν ως προς την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.