Brigada

13 Ιουλ

Πόσο κοστίζουν τελικά οι ζωές μας;

Σήμερα, είναι η 42 εργαζόμενη σε κατάστημα της «Καρυπίδης» στα Γιαννιτσά που αυτοκτόνησε. Μετά από 15 μήνες απλήρωτη, προφανώς η απελπισία την οδήγησε στο να πιστέψει ότι η ζωή της δεν αξίζει πια.

Χθες, ήταν ο 23χρονος που εργαζόταν ως ντελιβεράς σε κατάστημα καφέ. Ακόμα ένας νέος που αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο για μια δουλειά για την οποία κατά κανόνα αμείβονται ελάχιστα και πολλές φορές παραμένουν ανασφάλιστοι.

Την προηγούμενη βδομάδα, ήταν ο Άγγελος Παντέλογλου, συμβασιούχος υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης που είχε τραυματιστεί την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Και λίγες μέρες πριν ήταν η 62χρονη Nτανιέλα Πρελορέντζου, εργάτρια καθαριότητας του δήμου Ζωγράφου, που πέθανε λίγο πριν αναλάβει την Τρίτη βάρδια μέσα σε λιγότερες από 32 ώρες.

Δεν είναι τυχαία περιστατικά και δυστυχώς δεν είναι τα μόνα παραδείγματα. Ο θάνατός τους βάφει με αίμα τα χέρια κάποιων. Και αυτοί έχουν όνομα. Είναι οι εργοδότες, είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Για την περίπτωση της εργαζόμενης στην «Καρυπίδης», η Διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» πρώην Αρβανιτίδη αναφέρει χαρακτηριστικά:

"O θάνατος της συναδέλφισσας, εργαζόμενης σε κατάστημα της ‘’Καρυπίδης’’ στα Γιαννιτσά, είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1.5 χρόνο οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας «σώσει». Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε Π.Δ για τη διαδοχή, ώστε να μη πεταχτούμε στην ανεργία."

Εξάλλου, δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που και ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: "Η μη καταβολή μισθού από τον εργοδότη δεν συνιστά από μόνη της βλαπτική μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας".

Μάλιστα, πριν λίγους μήνες η διοίκηση της ‘’Καρυπίδης’’ συναντήθηκε με εκπροσώπους της MarketInγια να εξετάσουν την εξαγορά την πρώτης από τη δεύτερη. Η σ

υμφωνία δεν ευόδωσε, καθώς η πρόταση εξαγοράς που είχαν καταθέσει οι εκπρόσωποι της Market In αφορούσε την απόκτηση 110 σούπερ μάρκετ από τα 130 της Καρυπίδης, με 1.100 εργαζομένους από τους 1.400 σήμερα. Ενώ, από αυτούς τους 1.100 ζητούσε να δεχθούν μείωση των μισθών κατά 20% και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ ζητούσαν το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους.

Να θυμίσουμε ότι σε αυτή την συνάντηση το μόνο «θεσμικό πρόσωπο» που καταδέχθηκε να παραβρεθεί ήταν ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, κ. Παπαθεοδωρόπουλος, ενώ η πλευρά των εργαζομένων εκπροσωπήθηκε από έναν δικηγόρο μερίδας των εργαζομένων της Καρυπίδης, καθώς είχε απαγορευθεί η παρουσία του σωματείου.

Το σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί σε αυτόν τον πόλεμο (το ταξικό) μόνο η δική μας πλευρά θρηνεί συνεχώς θύματα.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.