Brigada

25 Οκτ

Η ευελιξεία απελευθερώνει

 

"Οι ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι ανάθεμα." Ποιος το είπε; Αν υποθέτετε ότι είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει εργαστεί με αυτόν τον τρόπο ώστε να απολαύσει την ευελιξία τότε έχετε δίκιο. Ο κύριος Θεόδωρος Φέσσας πρόεδρος του ΣΕΒ μας καλεί να ξεχάσουμε τις εργασιακές σχέσεις όπως τις γνωρίζαμε πριν το 2009 χαρακτηρίζει μάλιστα αυτή την επιθυμία ανιστόρητη ουτοπία. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ ούτε θα πρέπει να μας ξενίζει το ύφος σε μία περίοδο όπου ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί το κυβερνητικό ευαγγέλιο. Άλλωστε αυτή δεν είναι μία θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αλλά και η οπτική της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μετά από κάθε νέο πρόγραμμα ολιγίμηνης απασχόλησης το οποίο ανακοινώνεται ακολουθεί μία επικοινωνιακή καταιγίδα για την επιτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης που καταπολεμάει την ανεργία προσφέρει εργασία στους νέους  κτλ κτλ. Το κοινό τους όραμα, δανεικό από τις νεοφιλελεύθερες δεξαμενές σκέψης περιλαμβάνει ένα μέλλον, μεσυμβάσεις απασχόλησης «μηδενικών ωρών» (zerohourscontracts), οι συμβάσεις σύντομης διάρκειας (shorttermcontracts), προσωρινής εργασίας ή εργασίας κατά παραγγελία (on demandwork), οι «μικροσυμβάσεις» (minijobs), η εργασία ανά χαρτοφυλάκια (portfoliowork), η εργασία βάσει δελτίου/κουπονιών (voucher-basedwork).

Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ οι περισσότερες από τις νέες προσλήψεις αφορούν ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε τυχαίο, αλλά ούτε και λύση ανάγκης, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η ανακύκλωση της ανεργίας είναι η συνταγή για το μέλλον. Ποιον θεραπεύει αυτή η συνταγή. Σίγουρα όχι τους ανέργους τους, οποίους υποτίθεται ότι αφορά. Ο εργαζόμενος με τέτοιες μορφές εργασίας έχει κατά κανόνα μηδενικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, περιορισμένες άδειες, περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και σίγουρα δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια σε έναν άνθρωπο ώστε να σχεδιάσει τη ζωή του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η μεταναστευτική ροή των νέων (και όχι μόνο)την οποία υποτίθεται ότι επιχειρεί να αποκόψει το success story των προγραμμάτων απασχόλησης συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό.

Όλα αυτά δεν συγκινούν βέβαια τον κύριο Φέσσα ο οποίος σημειώνει: "ημεταφυσική άποψη ότι οι τεκτονικές τεχνολογικές αλλαγές δεν αφορούν την Ελληνική αγορά εργασίας, η οποία μπορεί αμέριμνη να αναπολεί την οργάνωση της εργασίας στα πρότυπα του προηγούμενου αιώνα, είναι μια αυταπάτη." Άλλωστε φυσικό μπορεί να είναι μόνο ότι γεμίζει τις τσέπες των μελών του ΣΕΒ, γι αυτό ήρθαμε στη ζωή όλοι μας για να βγάζουν μερικοί εύκολα τα εκατομμύρια τους. Οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης και η αλαζονεία του ΣΕΒ αποκρύπτουν την σκληρή πραγματικότητα. Την πραγματικότητα μιας νέας γενιάς που πρέπει να δουλεύει σεζόν χωρίς ρεπό στα τουριστικά κάτεργα, να σβήνεται από τον ΟΑΕΔ επειδή παίρνει 200 ευρώ το μήνα από κάποιο 4ωρο, να ξέρει ότι αν έχει δουλειά, αυτό είναι απλά προσωρινό και όλα αυτά αν δεν δουλεύει απλά "μαύρα" επειδή δεν χώρεσε σε κάποια από τα "υπέροχα" προγράμματα.

Ή θα ζήσουμε καλά εμείς ή ο κύριος Φέσσας και η Κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.