Brigada

10 Δεκ

Νίκη στην Ιντιφάντα!

Για ακόμα μια φορά, η κρίση του καπιταλισμού ψάχνει να φτιάξει καταστάσεις για την αποσυμπίεση της, κι όπως πάντα, έτσι κι τώρα, διαλέγει το εργαλείο του πολέμου.

Οι δηλώσεις Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τη μεταφορά της Αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ήταν φυσικό, βρήκαν την αντίδραση των Παλαιστινίων, με τις περισσότερες οργανώσεις αντίστασης να κηρύσσουν και να στηρίζουν μια νέα Ιντιφάντα, που βρίσκεται εν εξελίξει, και ήδη μετρά νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, που ποτέ δεν σταματήσανε τις επιθέσεις στο λαό της Παλαιστίνης.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς, προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής, ήταν σαφείς: "Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης", ενώ ο ηγέτης της Χαμάς Σαλάχ Μπαρνταουίλ δήλωσε: "Είτε θα παραμείνουμε είτε θα εξαφανιστούμε. Ο Τραμπ ή όποιος πιστεύει ότι ο λαός μας, το έθνος μας και η αντίστασή μας δεν είναι ικανά να απαντήσουν τότε κάνει λάθος."

Οι Παλαιστίνιοι φαίνονται αποφασισμένοι να μπει ένα τέλος στον αποικισμό του Ισραήλ. Είναι προφανές πως τόσο ο Τραμπ, όσο και οι υπόλοιπες ισχυρές δυνάμεις, γνωρίζανε πως θα υπάρξουν αυτής της έντασης αντιδράσεις. Η Ε.Ε. μέχρι στιγμής, διαφωνεί με τις δηλώσεις και οι επίσημες αναφορές δείχνουν στο ότι δε θα συμμετέχει σε εισβολές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Έτσι οι δύο μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες (ΗΠΑ- Ισραήλ) συμπράττουν και πάλι, αιματοκυλώντας τη Μέση Ανατολή, για να μπορέσει να υπάρχει τόσο ο απαραίτητος "εξωτερικός εχθρός" που διασφαλίζει το πατριωτικό αίσθημα εντός της χώρας, όσο και η αποσυμφόρηση κεφαλαίου που είναι το βασικό στοιχείο των ιμπεριαλιστικών βλέψεων, κάθε λογής.

Πέραν όμως της πρακτικής των ισχυρών δυνάμεων, δε πρόκειται για μια υπόθεση που μας αφορά μόνο και μόνο για λόγους διεθνιστικής αλληλεγγύης. Πριν μόλις μία εβδομάδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία που θα χρησιμοποιηθούν κατά αμάχων στην Υεμένη, απόφαση που τελικά αναιρέθηκε κατά την κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών, με το ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται πως δεν υπήρχε ποτέ τέτοια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και ότι πάει κόντρα στις αποφάσεις για εμπάργκο της χώρας από την ΕΕ. Τα χειρότερα προσχήματα πάνω σε ανθρώπινες ζωές.

Οι δε δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και του Κώστα Ζαχαριάδη, τις μέρες της συζήτησης στη Βουλή, δε προσπάθησαν και πολύ στο να δείξουν μια υποτυπώδη αξιοπρέπεια ως προς το τι διακυβεύονταν:
Ν. Φίλης: "Δε θα ψηφίσω την έγκριση, αν και, αν ήμουν στην Επιτροπή θα την ψήφιζα."
Κ. Ζαχαριάδης: "Ξέρουμε ότι η αγοροπωλησία όπλων πάντα στοχεύει ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη γι' αυτό δε βρίσκεται στη χώρα που τα πουλάει αλλά στη χώρα που τα χρησιμοποιεί."

Μπορεί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ "υπερασπίζοντας", το κράτος της Παλαιστίνης, αν και επί του πρακτέου θέλει το Ισραήλ ως κύριο οικονομικό συνεργάτη, κυρίως σε θέματα ενέργειας, καθώς και σε μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο "δορυφοριοποίησης" της Ελλάδας από τα υπόλοιπα ισχυρά κράτη.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την σουλτανική συμπεριφορά που επιδεικνύει ο Ερντογάν, και την αντίθεση του με τις πρακτικές του Ισραήλ (για τους δικούς του λόγους), αλλά και την προσπάθεια του να βάλει και αυτός στο χέρι του, σ' όποιο κομμάτι του Αραβικού κόσμου μπορεί, διαμορφώνεται ένα παζλ με φόντο την ατέρμονη δίψα των ισχυρών για κερδοφορία που βρίσκει στο διάβα της ανθρώπινες ζωές.

Ας μη ξεχνάμε, όμως, πως αυτές οι πρακτικές είναι που γεμίζουν ξεχειλωμένες βάρκες στα νερά του Αιγαίου και τα χιονισμένα κέντρα κράτησης προσφύγων στον Βορρά της χώρας. Η αντίσταση στα πλάνα που θέλουν να μοιράσουν το θάνατο για τις ορέξεις των λίγων αποτελεί τη μόνη λύση.

Να αγωνιστούμε για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια κάθε λαού, όπως επιθυμεί να ζει ο ίδιος.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Νίκη στην Ιντιφάντα!

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.