Brigada

18 Δεκ

Η Δήμαρχος της Σαλαμίνας κλείνει το μάτι στους φασίστες

 

Η κ. Ρούλα Νάνου έχει την χαρά και την τιμή να κατοικοεδρεύει στην γραφική πόλη της Σαλαμίνας στην οποία το καλοκαίρι 2012 ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Ταλέμπ βρέθηκε αλυσοδεμένος σε δέντρο με εμφανή τα σημάδια βασανισμού. Στην κατάθεση του, δήλωσε πως τα βασανιστήρια προκλήθηκαν από τους εργοδότες του στον τοπικό φούρνο που «εργαζόταν».

Ο άγραφος νόμος της σιωπής, που κυνηγάει τους μετανάστες όταν αυτοί πέφτουν θύματα οικονομικής και όχι μόνο, εκμετάλλευσης από τους ντόπιους τσιφλικάδες (όπως και στην περίπτωση της Μανωλάδας έτσι και στη Σαλαμίνα), παραδόξως δεν εφαρμόστηκε. Ο Ουαλίντ κατέθεσε μήνυση, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι συλλογικότητες κινητοποιήθηκαν και εν τέλει οι ντόπιοι βασανιστές παραδόξως καταδικάστηκαν. Σε όλη αυτή την διαδικασία, η Δήμαρχος Σαλαμίνας, απλώς έλαμπε δια της απουσίας της, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στους ντόπιους «θεριακλήδες» ψηφοφόρους της.

Αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2015, την ξαναείδαμε με τον Πάνο Καμμένο σε μία παραλία της Σαλαμίνας, παρουσία ορθόδοξου παπά, να τελεί χριστιανικό μνημόσυνο στους (λογικά) δωδεκαθεϊστές νεκρούς Σαλαμινομάχους της ναυμαχίας που έλαβε χώρα το 440 π.χ. χαρίζοντας μας αλησμόνητες στιγμές προγονολατρικού κάλλους.

Πρόσφατα την εντοπίσαμε να λάμπει εκ νέου δια της απουσίας της, αλλά αυτή τη φορά στο πεδίο της ανάληψης ευθυνών, όσον αφορά την περιβαλλοντολογική μόλυνση που προήλθε στις ακτές του νησιού της και σε μεγάλο μέρος του Σαρωνικού κόλπου, από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του «Αγιά Ζώνη ΙΙ» κι ας διοικεί την Σαλαμίνα εδώ και 3 περίπου έτη.

Πριν λίγες ημέρες όμως, η κ. Νάνου υπερέβη ακόμα και τον εαυτό της. Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α), μαζί με τον αριστερό αντιπολιτευτικό συνδυασμό τοπικής αυτοδιοίκησης Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. και άλλες αντιφασιστικές και προοδευτικές συλλογικότητες της περιοχής, οργάνωσαν αντιφασιστική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας πράγμα που προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα τους ιδεολογικούς συγγενείς των βασανιστών του Ουαλίντ Ταλέμπ. Το αποτέλεσμα ήταν, ένα τάγμα περίπου 20 ατόμων να επιχειρήσει να διαλύσει την εκδήλωση προτού λάβει την πληρωμένη απάντηση των παρευρισκομένων και τραπεί σε άτακτη «ελληνολεβέντικη» εθνικιστική φυγή.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό, όταν η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση έφεραν το θέμα της καταδίκης της επίθεση στο δημοτικό συμβούλιο της Σαλαμίνας, η Δήμαρχος ως νέος Πόντιος Πιλάτος, ένιψε τα χείρας της και απεφάνθη πως η επίθεση των φασιστών στο εργατικό κέντρο, ουσιαστικά προκλήθηκε από την κινητοποίηση των ντόπιων αντιφασιστών και την παρουσία της ΟΡ.Μ.Α. στην πόλη της Σαλαμίνας κι έτσι αρνήθηκε τη συζήτηση με την διαδικασία προ ημερησίας διάταξης.  Και εξομοιώνοντας τον φασισμό με τον αντιφασισμό, σε μία εμετική νέα εκδοχή της θεωρία των δύο άκρων, αρνήθηκε να συμφωνήσει στην καταδίκη της επίθεση παρότι αυτή κατατέθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου της Σαλαμίνας.

Τι μας είπε λοιπόν η κ. Νάνου;

Μα προφανώς μας είπε πως ο φασισμός υπάρχει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ο αντιφασισμός. Κι αν δεν υπήρχε ο αντιφασισμός, τότε ο φασισμός ουσιαστικά δεν θα υπήρχε ούτε αυτός. Ο αντιφασισμός δεν υφίσταται ως αντίδραση σε μία διαμορφούμενη κατάσταση πολιτικού κανιβαλισμού με απάνθρωπες κοινωνικές προεκτάσεις, μα είναι αυθύπαρκτος και αυτόφωτος κι ευτυχώς που υπάρχει και ο φασισμός ως αντίδραση κι έτσι υφίσταται κοινωνική ισορροπία. Αν δεν υπήρχαν οι αντιφασίστες, τότε και οι φασίστες θα ήταν στο σπίτι τους και θα κοίταζαν την δουλίτσα τους ειρηνικά, όσο ειρηνικά την κοίταζαν και οι συμπολίτες της που έδεσαν και βασάνισαν τον Ουαλίντ Ταλέμπ.

Να εξηγήσουμε κάτι στην κ. δήμαρχο αλλά και σε κάθε άλλο δήμαρχο αυτής της χώρας, που ενοχλείται από την αντιφασιστική δράση την ίδια στιγμή που ανέχεται τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Ο αντιφασισμός υπάρχει μόνο και μόνο ως αντίδραση στον επικείμενο εκφυλισμό της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Δεν εφευρίσκει αόρατους εχθρούς ούτε ψυχανεμίζεται ανύπαρκτους κινδύνους. Ο αντιφασισμός έρχεται ως δυναμική και σφοδρή απάντηση σε όλους όσους οραματίζονται το νόμο του αίματος, την οικονομική εκμετάλλευση με όρους φυλετικής καθαρότητας, την ταξικότητα ως προς την φυλή και τον διαχωρισμό της κοινωνίας σε εύπορους προύχοντες και δεύτερης τάξης δουλοπάροικους.

Όντας το μαντρόσκυλο του νεοφιλελευθερισμού και σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες (βλ. τους μπράβους της εργοδοσίας του MarketInστα Γιάννενα), ο φασισμός είναι εδώ για να βυθίσει στην λάσπη την δοκιμαζόμενη εργατική τάξη είτε όταν αυτή εκπροσωπείται από ντόπιους είτε από μετανάστες. Είναι ο ίδιος φασισμός που άνοιξε πυρ στους εργάτες της γης στην Μανωλάδα, όταν αυτοί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, είναι ο ίδιος φασισμός που έσφαξε τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι, είναι ο ίδιος φασισμός που βασάνισε τον Ουαλίντ Ταλέμπ. Και είναι ο φασισμός ο οποίος σύμφωνα με την Δήμαρχο Σαλαμίνας, δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε αντιφασιστική κινητοποίηση.

Εν τέλει η κ. Νάνου δεν μας τα λέει καθόλου καλά. Και η δυσλειτουργία της κατά βάση είναι ιδεολογική καθώς βλέπει το τέρας, θέλει να του μοιάσει μα για κάποιο λόγο ο αντιφασισμός δεν της το επιτρέπει.

Γι’ αυτό και τον πολεμάει. 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.