Brigada

08 Φεβ

ΜακεδοNovartis

Ομολογουμένως, οι περασμένες μέρες ήταν από τις πιο πυκνές και γεμάτες πολιτικά (αν και σχήμα παράδοξο δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται χρόνια η χώρα) που έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό. Όχι μόνο ως προς τις ραγδαίες εξελίξεις που είχαν, αλλά κυρίως για την ένταση που αυτές προκάλεσαν στο σύνολο της κοινωνίας.

Η κουβέντα για το Μακεδονικό, που άνοιξε το ζήτημα της ονοματοδοσίας της γείτονος χώρας με αφορμή την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, έφερε χιονοστιβάδα αντιδράσεων. Θρησκευτικές και παρα- θρησκευτικές οργανώσεις, χέρι- χέρι με Χρυσαυγίτες ομάδες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αλλά και την παραδοσιακή δεξιά της ΝΔ, βγήκαν στη δημοσία σφαίρα, με το πρόσχημα της "αγάπης για την πατρίδα", ξυπνώντας φαντάσματα του παρελθόντος. Η κυβέρνηση από την άλλη παρουσιάζεται ως τεθλιμμένη για τις αντιδράσεις αυτές, την ίδια στιγμή που η ίδια δεν ρίχνει τους τόνους, καθώς τα σχέδια της για τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στις λοιπές ιμπεριαλιστικές του επιδιώξεις, προφανώς και δεν έχει αλλάξει.

Η "αποκαθήλωση" του Μίκη Θεοδωράκη από τα σύμβολα αντίστασης της χώρας, ίσως είναι το λιγότερο που συνέβη αυτές τις μέρες. Και το λέμε αυτό, διότι τα εκφυλιστικά φαινόμενα που έχει επιφέρει η κρίση στην πολιτική δεν είναι απίθανο να αφήνανε κάτι τέτοιο εκτός. Το θλιβερό είναι ότι πραγματικά λειτούργησε ως ευκαιρία ξεπλύματος για μαχαιροβγάλτες Μιχαλολιάκους και Κασιδιάρηδες, σε μία εποχή που η Χρυσή Αυγή ήταν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένη και αποσυσπειρωμένη.

Η συγκυρία και το πως αυτή εξελίσσεται ευνοεί τον οργανωμένο και μη φασισμό να σηκώσει κεφάλι, και όχι απλά να διεκδικήσει δημόσιο λόγο, αλλά κυρίως έρεισμα στις εξαθλιωμένες, από την λιτότητα, μάζες. Από τη στιγμή, κιόλας που η Αριστερά, ή δεν είναι Αριστερά και κυβερνάει, ή δεν έχει βρει τον τρόπο να βγει μαζικά στο προσκήνιο, κινητοποιώντας τον κόσμο σε τροχιά ριζοσπαστικοποίησης και διεκδίκησης της αυτονόητης αξιοπρέπειας.

Στον απόηχο (;) αυτής της ιστορίας, έρχεται στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis με εμπλεκόμενους δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς για υπόθεση μίζας που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο εισαγγελικό στόχαστρο εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών. Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015.

Η υπόθεση αυτή φαίνεται να διασπάει, για ακόμα μία φορά τη ΝΔ, που μπορεί να είναι και ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε παύει όμως κάτι τέτοιο να αποτελέσει πρόσχημα ώστε και η ίδια η ΝΔ να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ονειρευόμενη η ίδια την κυβερνητική εξουσία, πόσο μάλλον τη στιγμή που και τα τωρινά συλλαλητήρια προσέφεραν "νέους μνηστήρες" για την στελέχωση της (οι βλέψεις του Πατούλη δεν αποσκοπούν απλά και μόνο να μετατραπεί σε πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος τη δεξιάς, αλλά σε κάτι παραπάνω).

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να κυριαρχούν στους τίτλους ειδήσεων την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το κόψιμο των συντάξεων και οι μισθοί "χαρτζιλίκια", ενώ φυλακισμένοι χάνουν τη ζωή τους από ένα απόστημα.

Ας το ξαναπούμε.
Δεν υπάρχει επιλογή σε μία πραγματικότητα που μας μασάει να την αφήσουμε να μας καταπιεί. Όσο το παράλογο γίνεται κυρίαρχο, η πάλη ενάντια σε ό,τι θέλει να καλλιεργήσει τον φόβο και το μίσος γίνεται δραματικά αναγκαία.

*το σκίτσο είναι του Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antóno)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Για το κλείσιμο του Mega «Το πρώτο αίμα» »

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.