Brigada

07 Σεπ

Σε μια γη που ανατέλλει

 Το θάρρος και ο τρόπος που στάθηκε απέναντι στην ασθένεια και τα επακόλουθα της, η κοινοποίηση του προβλήματος και η δημιουργική ένταση που ακολούθησε έφεραν την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής μορφής του μέσα από τη στάση του στην ίδια τη ζωή

του Μαργαρίτη Μαλλιάρη

 

Ο Θάνος Ανεστόπουλος έφυγε, όχι όμως ξαφνικά. Η περιπέτεια του τον τελευταίο χρόνο φρόντισε να γίνει γνωστή, όπως και ο τρόπος που στάθηκε μπροστά της. Η μοναδική χροιά του, η κληρονομιά της αθωότητας του ελληνόφωνου ροκ του ’90, οι μελοποιήσεις και οι ενορχηστρώσεις μένουν εδώ για τη θύμηση του. Ευτυχώς όμως όχι μόνο αυτά.

Τα Διάφανα Κρίνα είχα την τύχη να μην τα γνωρίσω στην εφηβεία.Ήρθαν μετά τα 20 κι έτσι η μουσική και η αίσθηση τους δεν είναι μια εφηβική ανάμνηση αλλά μια ακόμα παρούσα και γόνιμη καλλιτεχνική εμπειρία. Αντίστοιχα ατύχησα γι' αυτό το λόγο να μην τους δω ποτέ ζωντανά. Όπως και αργότερα πάντα αμελούσα να πάω μια Τρίτη να δω τον Ανεστόπουλο στο «Καφωδείο».

.Η μουσική και στιχουργική εξέλιξη των κρίνων και του Ανεστόπουλου ως οργανικό κομμάτι τους, μου φαινόταν πάντα πολύ ιδιαίτερη. Οι μουσικές φόρμες δεν τους εγκλώβιζαν, η διάρκεια των τραγουδιών ποτέ δεν περιορίστηκε στο ‘κανονικό’. Σου έδιναν πάντα χρόνο. Στα τραγούδια τους μεταχειρίστηκαν τις πιο σκοτεινές μορφές της ανθρώπινης θλίψης. Μια χαμηλόφωνη αναζήτηση και ίσως απελπισία για το "τι μένει τελικά απ' όλα αυτά". Κι όσο ο μουσικός πειραματισμός προχωρούσε οι εικόνες γινόταν όλο πιο βαθιές και εσωτερικές. Στον τελευταίο τους δίσκο έφτιαξαν όμως ένα κομμάτι που κατά κάποιον τρόπο λύνει όλο το αίνιγμα της μέχρι τότε δημιουργίας τους.

Γραμμένο σε β' ενικό, εν είδει μικρού εγχειριδίου, το "σε μια γη που ανατέλλει" είναι ένα μικρό σημείωμα για την κατανόηση όλων των σκοτεινών εικόνων που προηγήθηκαν. Εκεί θυμίζουν πως η θλίψη και τα γεννήματα της δεν είναι το μέρος που αξίζει να μείνεις, αλλά είναι ο τόπος που τον γνωρίζεις για να γυρίσεις το βλέμμα στη ζωή."Αν στο σκοτάδι τη σκέψη σου θρέψεις, φρόντισε να χεις μ' αλήθεια υφάνει τις λέξεις", γιατί είναι εύκολο να χαθείς εκεί. "Αν ταπεινώνουν το μέσα σου οι μπόρες, ρούφηξε όλους τους τρόμους και κάνε τους ρίζες" γιατί μόνο έτσι πιάνουν τόπο.

.Στην μετέπειτα πορεία του ο Ανεστόπουλος επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το δίδαγμα από το κλείσιμο των κρίνων. Σηκώθηκε από την απομυθοποίηση που ήρθε με τη διάλυση των κρίνων, μπόρεσε να δημιουργήσει ξανά και διαφορετικά και να δώσει υλικό που άξιζε να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Η καλλιτεχνική του αίσθηση προχώρησε. Το θάρρος και ο τρόπος που στάθηκε απέναντι στην ασθένεια και τα επακόλουθα της, η κοινοποίηση του προβλήματος και η δημιουργική ένταση που ακολούθησε έφεραν την ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής μορφής του μέσα από τη στάση του στην ίδια τη ζωή. Σκοτεινά σημεία υπάρχουν παντού και πάντα αλλά σημασία έχει να μην σε καθορίζουν. Αυτό άλλωστε προσπάθησε να μας διδάξει και απ' ότι φαίνεται τα κατάφερε καλά. Αξίζει να τον μαθαίνουμε σε όσους δεν τον γνωρίζουν και να τον θυμίζουμε σε όσους τον ξεχνούν.

ΥΓ. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ψυχικό σθένος χρειάζεται για να τραγουδήσεις τον "τελευταίο σταθμό" μπροστά σε χιλιάδες μάτια, σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.