Brigada

20 Φεβ

Τελευταία Στοιχήματα: βουλιάζοντας σε έναν ωκεανό ανθρώπων

Η ομάδα θεάτρου Δήλος παρουσιάζει την παράσταση Τελευταία Στοιχήματα για τους χορευτικούς μαραθωνίους την εποχή του Κραχ στην Αμερική.

της Μαρτίνας Καΐκα

Στην Αμερική που «βουλιάζει σε έναν ωκεανό ανθρώπων», την εποχή της μεγάλης ύφεσης τη δεκαετία του 1930, νέες και νέοι, που ζουν μες στη φτώχεια και την ανέχεια, συμμετέχουν σε μαραθωνίους χορού για την εξασφάλιση προσωρινής στέγης και φαγητού με στόχο να αντέξουν ως το τέλος, κερδίζοντας χρήματα με ελπίδα να αλλάξουν τους όρους ζωής τους. Ο χορός διαρκεί «όσο τα όρια της ανθρώπινης φύσης», ώρες, ημέρες, εβδομάδες, με τραυματισμούς, σωματική εξάντληση και νευρικούς κλονισμούς, όπου οι απαιτήσεις των κριτών εξευτελίζουν και ταπεινώνουν τους/τις διαγωνιζόμενους/-ες και το αποκτηνωμένο κοινό πληρώνει για το θέαμα και στοιχηματίζει στα ζευγάρια.

Ποιο ζευγάρι θα αντέξει ως το τέλος;

Η ομάδα θεάτρου Δήλος παρουσιάζει την παράσταση Τελευταία Στοιχήματα κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον Πολυχώρο Underground για 4 ακόμη παραστάσεις. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κείμενο, βασισμένο στη νουβέλα Σκοτώνουν τα Άλογα όταν γεράσουν του Horace McCoy αλλά και τη βιβλιογραφία των William Faulkner και Ellroy James. Ένα ρινγκ, μια σκηνή γεμάτη χώμα και νέες/-οι ηθοποιές/-οί να χορεύουν ασταμάτητα στο μαραθώνιο χορού της Santa Monica, εμπλέκοντας και τις/τους θεάτριες/-ές στην εξέλιξη. Έργο σκληρό αλλά και με χιούμορ, πολιτικό, χωρίς διδακτικό ύφος, καταφέρνει να αναδείξει τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης αφήνοντας τους συνειρμούς και τις αναγωγές με το σήμερα ανοιχτά για το κοινό.

Μαραθώνιοι χορού

Οι μαραθώνιοι χορού ξεκίνησαν το 1364 στο Λονδίνο κι άνθισαν την περίοδο του Κραχ στις Η.Π.Α. επειδή παρείχαν στους/στις διαγωνιζόμενους/-ες τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, φαγητό, στέγη και χρηματικά έπαθλα. Κανόνας ήταν να μη σταματούν ποτέ να κινούνται παρά μόνο όταν τους/τις το υποδείκνυε ο διοργανωτής, διαφορετικά αποκλείονταν. Το κοινό πλήρωνε 25 cents για να βλέπει τα ζευγάρια να τρέχουν, να χορεύουν, να στροβιλίζονται και να κάνουν ακροβατικά επί μέρες μέχρι τη φυσική εξάντλησή τους.

Στους μαραθωνίους χορού εναντιώνονταν οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων διότι έχαναν κέρδη, η εκκλησία γιατί εθεωρείτο επαίσχυντο να χορεύουν τα ζευγάρια μαζί, και οι γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες διαμαρτύρονταν για την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης εξαθλίωσης.

Το 1935 εκδίδεται το Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν/Έτσι δεν κάνουν και με τα άλογα (They shoot horses, don't they?) του Horace McCoy, το οποίο αναφέρεται στους εν λόγω χορούς και θεωρείται πλέον ως το καλύτερο παράδειγμα υπαρξισμού του παραλόγου στο αμερικανικό μυθιστόρημα. Tο 1969 γίνεται ταινία με σκηνοθέτη τον Sydney Pollack.

Σήμερα πάνω από 250.000 κολλέγια και λύκεια στις Η.Π.Α. συμμετέχουν σε μαραθωνίους χορού όπου οι συμμετέχοντες/-ουσες χορεύουν για 12 έως 40 ώρες συνεχόμενα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Αλίμονο, ο καπιταλισμός ξέρει πολύ καλά να εξωραΐζει την κτηνωδία που παράγει, ονομάζοντάς την εν προκειμένω φιλανθρωπία.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 μέχρι 28/02.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη
Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Επιμέλεια μουσικής: Κωστής Βοζίκης
Κίνηση: Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ρίζος
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιώργος Αδαμαντιάδης

Παίζουν:

Σεβαστή Αϊβαζίδου, Σαμουήλ Ακίνολα, Μαριλένα Βουγίδη, Γιώργος Γογώνης, Τρύφωνας Ζάχαρης, Μάρω Θεοδοσίου, Θωμάς Καζάσης, Λίνα Καμπούρογλου, Φιλία Κανελλοπούλου, Χρόνης Μανικάς, Σεμίνα Μιτζέλου, Γιάννης Μουστάκας, Νικόλας Παπαευθυμίου, Δήμητρα Παπουρτζή, Κατερίνα Παρισσινού, Αναστασία Πλέλλη, Βαρβάρα Ραμπαούνη, Δέσποινα Ρεκούδη, Ιωάννα Σιμάτη, Ηλέκτρα Τσαγκανά, Λίνα Λαμπροπούλου, Χοβίκ Καραμπετιάν

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Φοιτητικό: 7 ευρώ
Ανέργων || ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης:

90 λεπτά

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων:

Αντώνης Κοκολάκης

Πολυχώρος UNDERGROUND
Πλατεία Κοραή 4, Αθήνα (είσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ)
Τηλ: 213 03 70 342

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.