Brigada

19 Μαϊ

Σκλάβοι στο σπίτι, σκλάβοι στο χωράφι

Στις 19 Μαΐου του 1925, γεννήθηκε ο Malcolm Little, γνωστότερος ευρύτερα, Malcolm X. Τα ντοκουμέντα που άφησε πίσω του μέχρι την δολοφονία του από μέλη του Έθνους του Ισλάμ καταδεικνύουν ένα οξύ και φλογερό πνεύμα, με επικοινωνιακό χάρισμα και αδάμαστη συνέπεια λόγων και πράξεων. 

Του Malcolm X *

Μετάφραση: brigada.gr

Επομένως έχουμε δύο είδη Νέγρων. Το παλιό και το νέο. Οι περισσότεροι ξέρετε το παλιό είδος. Όταν διαβάζατε για αυτόν στην Ιστορία, κατά τη διάρκεια της δουλείας, ονομαζόταν «μπαρμπά-Θωμάς. Ήταν ο Νέγρος του σπιτιού. Και κατά τη διάρκεια της δουλείας, είχαμε δύο Νέγρους. Είχαμε τον Νέγρο του σπιτιού και τον Νέγρο του χωραφιού.

Ο Νέγρος του σπιτιού συνήθως ζούσε κοντά στον αφέντη του. Ντυνόταν σαν τον αφέντη του. Φορούσε τα μεταχειρισμένα ρούχα του αφέντη του. Έτρωγε από ότι του άφηνε ο αφέντης του στο τραπέζι. Και ζούσε στο σπίτι του αφέντη του, πιθανώς στο υπόγειο ή στη σοφίτα - αλλά και πάλι ζούσε στο σπίτι του αφέντη του.

Έτσι, κάθε φορά που ο Νέγρος του σπιτιού ταυτοποιούσε τον εαυτό του, το έκανε με την ίδια έννοια που ο αφέντης του ταυτοποιούσε τον εαυτό του. Όταν ο αφέντης του έλεγε «έχουμε καλό φαγητό», ο Νέγρος του σπιτιού θα έλεγε «ναι, έχουμε μπόλικο καλό φαγητό». «Έχουμε» καλό φαγητό. Όταν ο αφέντης έλεγε πως «έχουμε ένα όμορφο σπίτι», ο Νέγρος του σπιτιού έλεγε «ναι, έχουμε ένα καλό σπιτικό». Όταν ο αφέντης θα αρρώσταινε, ο Νέγρος του σπιτιού ταυτιζόταν τόσο πολύ με τον αφέντη του, που θα έλεγε «τι συμβαίνει αφεντικό, είμαστε άρρωστοι;». Ο πόνος του αφέντη του ήταν και δικός του. Και τον πονούσε περισσότερο να είναι ο αφέντης του άρρωστος παρά ο ίδιος. Όταν το σπίτι θα άρχιζε να καίγεται, αυτός ο τύπος Νέγρου θα μοχθούσε πιο σκληρά για να σώσει το σπίτι, από ό,τι ο ίδιος ο αφέντης του.

Όμως, είχαμε επίσης και άλλον έναν Νέγρο - αυτόν στο χωράφι. Ο Νέγρος του σπιτιού ήταν μειονότητα. Οι μάζες - οι Νέγροι του χωραφιού ήταν οι μάζες. Αυτοί ήταν η πλειοψηφία. Όταν ο αφέντης αρρώσταινε, προσεύχονταν να πεθάνει [γέλια]. Αν το σπίτι έπιανε φωτιά, θα προσεύχονταν να φυσήξει αέρας να φουντώσει η φλόγα.

Αν κάποιος ερχόταν στον Νέγρο του σπιτιού και του έλεγε «έλα, πάμε να φύγουμε», φυσιολογικά αυτός ο μπαρμπα-Θωμάς θα έλεγε «να πάμε που; Τι θα κάνω χωρίς αφεντικό; Που θα ζήσω; Πως θα ντύνομαι; Πως θα με προσέχει;». Αυτός είναι ο Νέγρος του σπιτιού. Αλλά αν πήγαινε κάποιος στο Νέγρο του χωραφιού και έλεγε «έλα, πάμε να φύγουμε», δεν θα ρώταγε καν που και πως. Θα έλεγε «φύγαμε». Και αυτό ήταν όλο.

Έτσι, τώρα έχουμε τον Νέγρο του σπιτιού του 20ου αιώνα. Ένας μπαρμπα-Θωμάς του 20ου αιώνα. Είναι τόσο μπαρμπα-Θωμάς όσο ήταν εκατό ή διακόσια χρόνια πριν. Απλώς είναι ένας μοντέρνος μπαρμπα-Θωμάς. Εκείνος ο μπαρμπα-Θωμάς φορούσε μαντήλι γύρω από το κεφάλι του. Ο σημερινός φοράει ημίψηλο καπέλο. Είναι ξύπνιος. Ντύνεται σαν εσάς. Μιλάει με την ίδια φρασεολογία, την ίδια γλώσσα. Προσπαθεί να τη μιλήσει καλύτερα κι από εσάς. Μιλάμε με την ίδια προφορά, την ίδια άρθρωση. Και όταν του λες «ο στρατός σου», λέει «ο στρατός μας». Δεν έχει κάποιον να τον υπερασπιστεί, αλλά κάθε φορά που λέτε «εμείς» λέει «εμείς». Ο Πρόεδρος «μας», η κυβέρνηση «μας», η Γερουσία «μας», οι γερουσιαστές «μας», αυτό «μας» και το άλλο «μας». και δεν έχει καν θέση σε αυτό το «μας» - ούτε καν στο τέλος της σειράς. Επομένως, αυτός είναι ο Νέγρος του 20ου αιώνα. Κάθε φορά που του λες «εσύ» ή «εσείς», το χρησιμοποιεί αμέσως μαζί σου. Κάθε φορά που του λες ότι έχει μπλέξει, λέει «ναι, έχουμε μπλέξει».

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος Μαύρου στο προσκήνιο. Αν του πεις «έχεις μπλέξει», θα σου πει «ναι, έχεις μπλέξει» [γέλια]. Δεν ταυτίζεται με τα δεινά σας ούτε κατά διάνοια.

Πηγή: Columbia University

 

* Το ηχητικό ντοκουμέντο από την ομιλία του Malcolm X στο Michigan State University στις 23 Ιανουαρίου 1963, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Ομιλίες και συνεντεύξεις του Malcolm X μπορείτε να βρείτε εδώ.

** Η φωτογραφία είναι από τοιχό σπιτιού στη Philadelphia και απεικονίζει τον Malcolm X και μια από τις πιο γνωστές του φράσεις: «Η εκπαίδευση είναι το διαβατήριο μας για το μέλλον, γιατί το αύριο ανήκει στους ανθρώπους που προετοιμάζονται για αυτό σήμερα».

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.