Brigada

02 Φεβ

Είσαι έτοιμος/η να πάρεις το χαρτζιλίκι σου;

 

Ακόμα λοιπόν και το τυχερό ζευγάρι των 2 full time εργαζομένων έχει σοβαρά προβλήματα στο να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη πόσο μάλλον μια ποιοτική ζωή η και την αναπαραγωγή του. κάθε σχέδιο για διακοπές συνοδεύεται με ένα σφίξιμο στο στομάχι για τα έξοδα, κάθε σκέψη για ένα θέατρο το ίδιο, κάθε σκέψη για να δεις τον φίλο απ την σχολή που είστε σε άλλες πόλεις τώρα ξανά το ίδιο, κάθε σκέψη για παιδιά.... μην το κουράζουμε το να απολαμβάνεις την ζωή σου στην Ελλάδα θεωρείται πλέον πολυτέλεια.
του Παντελή Τσομπανέλλη


Η Κυβέρνηση ξεπερνώντας τον σκόπελο της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάζεται για μία επικοινωνιακή ρελάνς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ως μοναδικού κόμματος που την στηρίζει πια, να ροκανίσει την διαφορά που φαίνεται να τον χωρίζει από την ΝΔ, καθώς η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει. Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού είναι το βαρύτερο όπλο στην φαρέτρα της Κυβέρνησης για την προεκλογική περίοδο. Δεν μιλάμε βέβαια για αύξηση στα προ μνημονίου επίπεδα αλλά από τον Φεβρουάριο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται πλέον στα 650 ευρώ. Πριν πείτε ότι εν πάση περιπτώσει με 650 ευρώ και με λίγο ζόρι βγαίνει ο μήνας, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανείς δεν θα πάρει 650 ευρώ, μιλάμε για τις μικτές αποδοχές που αντιστοιχούν σε 546 ευρώ στο χέρι. Να επισημάνουμε επίσης ότι για αυτήν την αλλαγή, η οποία δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πήρε έγκριση από τους θεσμούς. Η επιτήρηση είναι εδώ όπως είναι και η λιτότητα.

Τι γίνεται όμως με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους 18 ως 25. Εκεί αν και μιλάμε για μια πιο ουσιαστική αύξηση πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι μιλάμε για την ηλικιακή κατηγορία η οποία είναι το μεγαλύτερο θύμα της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας. Τα παιδιά με τα φυλλάδια, τα παιδιά στις καφετέριες αλλά και σε όλα τα πόστα της τουριστικής βιομηχανίας, όταν ασφαλίζονται αυτό γίνεται για δουλειά 4ωρου σε μεροκάματα που μπορεί να ξεπερνάνε και το δεκάωρο σε κάποιες περιπτώσεις. Άρα εκεί το ποσό του μισθού είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, ο οποίος μπορεί να εμφανίζει 4ωρους εργαζόμενους και να πληρώνει την 8ωρη εργασία κατά το δοκούν.

Σε ένα ευχάριστο διάλειμμα από όλα αυτά, ο προηγούμενος υπεύθυνος για την πάταξη τέτοιων φαινομένων διεκδικεί τώρα τον Δήμο της Αθήνας.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η δύναμη της Τρόϊκας πάνω στην οικονομική πολιτική έχει εξαφανιστεί και ότι ο έλεγχος για την άσκησή της βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αναρωτιέται κανείς αν πράγματι είναι έτσι γιατί η αύξηση δεν αγγίζει την αρχική δέσμευση των 751 ευρώ. Γιατί επίσης αυτή η αύξηση δεν έχει γίνει εδώ και καιρό αλλά γίνεται τώρα παραμονές των εκλογών, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπονομεύονται τα αποτελέσματά της από την αμέσως επόμενη μέρα; Για τον απλούστατο λόγο, ότι μιλάμε για μια επιλογή των θεσμών, να επιτρέψουν μια αναιμική αύξηση, ώστε να συντηρήσουν τον δεύτερο πόλο του μνημονιακού πολιτικού συστήματος.

Δυστυχώς πίσω από την μαρκίζα των 650 ευρώ, η πραγματικότητα δεν είναι μόνο ένα σκαλί κάτω. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι κρατήσεις αλλά και το αφορολόγητο. Καλά θα φορολογείται ο κατώτατος μισθός; Δυστυχώς ναι. Η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει την, από 1ης Ιανουαρίου, μείωση του αφορολόγητου στα 5685 ευρώ για τον άγαμο, ενώ ο νέος κατώτατος μισθός θα ισοδυναμεί με ετήσιες αποδοχές περίπου 9050 ευρώ. Αυτή η απόσταση 3500 ευρώ θα αναγκάζει τους “ευνοημένους” που θα αμείβονται με τον βασικό μισθό στην καταβολή φόρου 730 ευρώ. Τι θα μείνει από την αύξηση; 166 ευρώ τον χρόνο! Για τους θεσμούς, (αυτούς που δεν κάνουν κουμάντο πια) η μείωση του αφορολόγητου είναι αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο. Για την Κυβέρνηση αρκεί το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλά στατιστικά στοιχεία που θα ήταν έως και βαρετά αν δεν περιέγραφαν την πολύ σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί και πολλές από εμάς την περίοδο της κρίσης. Αλήθεια πως να ζήσει κάποιος με 550 ευρώ; Στις περισσότερες περιοχές της τουριστικής μας χώρας έχει προκύψει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στέγης. Η ανεξέλεγκτη επέλαση του airbnb έχει οδηγήσει τις τιμές των ενοικίων στα ύψη, ειδικά σε περιοχές από και προς τις οποίες είναι εύκολη η μετακίνηση. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα το οποίο εκτός των άλλων έχει αυξήσει το κόστoς ζωής για πάρα πολλούς ανθρώπους. Παρά την παρατεταμένη λιτότητα, οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα, σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν μπορεί να βρεις 4 τοίχους σε τιμές κάτω των 250 ευρώ σε περιοχή που να μην χρειάζεσαι καθημερινά αμάξι (άρα και 20 ευρώ την εβδομάδα σε βενζίνη) για να κινείσαι. Αν προσθέσουμε τα λοιπά πάγια έξοδα η κατάσταση διαμορφώνεται όπως ακριβώς μας δείχνει αυτό το αποκαρδιωτικό γραφικό από το I FOR INTERVIEW

51114388 2051069891681016 8110379309895516160 o

Επιπλέον για πολλούς νέους/ες ή και όχι τόσο νέους/ες έχει περικοπή και ο έμμεσος μισθός της σύνταξης του παππού και της γιαγιάς. Σε πάρα πολλά νοικοκυριά η στήριξη από τους μεγαλυτέρους έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια από οικογενειακή παράδοση, σε απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης. Πως όμως να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και αυτή η ένεση ρευστότητας όταν μέσα στα χρόνια του Μνημονίου οι περισσότερες συντάξεις έχουν περικοπεί 20%-50% . Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρχει στη μέση και κάποιος ΕΝΦΙΑ η κάποιο δάνειο από τα παλιά, η όποια ενίσχυση εξαϋλώνεται.

Ακόμα λοιπόν και το τυχερό ζευγάρι των 2 full time εργαζομένων έχει σοβαρά προβλήματα στο να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη πόσο μάλλον μια ποιοτική ζωή η και την αναπαραγωγή του. κάθε σχέδιο για διακοπές συνοδεύεται με ένα σφίξιμο στο στομάχι για τα έξοδα, κάθε σκέψη για ένα θέατρο το ίδιο, κάθε σκέψη για να δεις τον φίλο απ την σχολή που είστε σε άλλες πόλεις τώρα ξανά το ίδιο, κάθε σκέψη για παιδιά.... μην το κουράζουμε το να απολαμβάνεις την ζωή σου στην Ελλάδα θεωρείται πλέον πολυτέλεια. Υπομονή μας λέει η Κυβέρνηση που μας έχει δεσμεύσει σε μεγάλα πλεονάσματα, άρα και σκληρή λιτότητα, ως το 2065. Υπομονή γιατί; Ποιος αξίζει να του χαρίσουμε τα χρόνια μας για να παραμείνει αυτός στην εξουσία; Κανένας. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι χαμογελαστοί θαμώνες του Υπουργείου Εργασίας, που πανηγυρίζουν στο όνομά μας πως τα 50 ευρώ που μας δίνουν δεν φτάνουν ούτε για καραμέλες. Πόσο μάλλον που από του χρόνου θα μας τα πάρουν πάλι πίσω. Αφού δεν θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή μας, τουλάχιστον ας μην μας κοροϊδεύουν.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.