Brigada

20 Μαϊ

Ταμειακά διαθέσιμα Δήμων: το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών

Η ενδεχόμενη δημιουργία προβλήματος χρηματοδότησης δομών που υποστηρίζονται από τους Δήμους, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής υποστηρίζοντας τα πιο ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.

του Νέστορα Νεστορίδη

Οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για τους δημότες, αλλά και για την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης ως θεσμού. Σε αυτήν την τελευταία θα ήθελα να εστιάσω, καθώς αρκετοί δημότες δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των επερχόμενων εκλογών για την επιβίωση του θεσμού του Δήμου στη χώρα μας.

Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμό που θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την ΑΑΔΕ. Οι δήμοι θα δύνανται να έχουν σε ξεχωριστό λογαριασμό ποσό απαραίτητο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το ποσό θα πρέπει να δικαιολογείται από αναλυτική κατάσταση εξόδων του προσεχούς δεκαπενθημέρου, η οποία θα επιβεβαιώνεται μετά το πέρας τούτου από τις ανάλογες αποδείξεις. Αν διαπιστωθεί η παραμικρή παράβαση (μία δαπάνη δεν πραγματοποιήθηκε εντός του δεκαπενθημέρου λόγου χάριν, αλλά με δυο ημέρες καθυστέρηση), τότε προβλέπονται καθαιρέσεις προσωπικού του Δήμου, μέχρι και περικοπή χρημάτων από τον ετήσιο προϋπολογισμό!

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια στους Δήμους. Το επιχείρημα είναι έωλο. Φανταστείτε το σύνολο των δήμων της χώρας να καταθέτει κάθε δεκαπέντε ημέρες αναλυτικές λίστες με έξοδα και κατόπιν να προσκομίζει τις ανάλογες αποδείξεις. Όλη η παραπάνω «χαρτούρα» θα πρέπει να ελεγχθεί από μία αρχή (ΑΑΔΕ), η οποία μάλιστα δεν υπάγεται καν στον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά ελέγχεται κατ’ ουσίαν από τους Δανειστές. Είναι ηλίου φαεινότερον πως δημιουργείται ένα γραφειοκρατικό τέρας. Η διαφάνεια στους Δήμους, η οποία προφανώς είναι απαραίτητη, μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά μέσω της δημοκρατίας. Κάθε δαπάνη του Δήμου, λόγου χάριν, να είναι άμεσα προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα έχει δικαίωμα προσφυγής αν θεωρεί ότι τα συμφέροντά του θίγονται, είτε ως δημότη, είτε ως αντισυμβαλλόμενου μέρους. Με τη χρήση του διαδικτύου μία τέτοια δομή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική, αλλά και δημοκρατική.

Στην πραγματικότητα δεν θα πραγματοποιείται κανένας έλεγχος, παρά μόνον σε «ενοχλητικούς» Δήμους, που αρνούνται να υποκύψουν και να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις των δανειστών. Ας αναλογιστούμε επίσης, για παράδειγμα, πόσο δύσκολο θα είναι για ένα Δήμο να στείλει βοήθεια στη χειμαζόμενη από τον Ισραηλινό στρατό Παλαιστίνη, όταν θα πρέπει να αιτιολογεί δυο φορές το μήνα τα έξοδα του, δεδομένης μάλιστα της πολιτικής του συνόλου των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, οι οποίες έχουν μετατρέψει την Ελλάδα στην καλύτερη σύμμαχο χώρα για το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κύρια στόχευση όμως της σχεδιαζόμενης «μεταρρύθμισης» δεν είναι αυτή. Ο σκοπός είναι το Κράτος να μπορεί να βάζει χέρι στα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου, ώστε να αποπληρώνονται οι δανειστές στην ώρα τους. Αυτό είναι που νοιάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους πραγματικούς άρχοντες αυτής της χώρας, την Τρόικα. Η ενδεχόμενη δημιουργία προβλήματος χρηματοδότησης δομών που υποστηρίζονται από τους Δήμους, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής υποστηρίζοντας τα πιο ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας, δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση.

Η ΚΕΔΕ ήταν ομόφωνα αντίθετη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η αντίδραση της, όμως, δεν είναι ανάλογη της σπουδαιότητας τους ζητήματος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πανηγύρισε ως «νίκη» τη μικρή αναβολή της εφαρμογής του μέτρου. Είναι σημαντικό τα επόμενα δημοτικά συμβούλια να αποτελούνται από ανθρώπους που θα είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τέλους, χωρίς να είναι δέσμιοι συμφερόντων συναλλαγής με τα κόμματα εξουσίας και το σάπιο κατεστημένο που έχει εγκατασταθεί στη χώρα από το 2010 και μετά. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων μας και ιδιαίτερα της νεολαίας προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια των ξένων επικυρίαρχων και να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των δανειστών.

 

 

 

Νέστορας Νεστορίδης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Ασπρογέρακα

 

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.