Brigada

05 Απρ

Η μετάλλαξη της Ακροδεξιάς στη Βραζιλία

Ένα ειναι σίγουρο, οτι στην πολύπαθη Λατινική Αμερική εχουμε σε εξέλιξη ενα ιδιότυπο «πραξικόπημα».

του Κώστα Ησυχου

Ο Πρόεδρος Bolsonaro περιβάλλεται από ενεργό στρατιωτικό «πολιτικό» προσωπικό, ο καθένας πιο αντιδραστικός από τον άλλο. Είναι, εν πάση περιπτώσει, οι συγκεκριμένοι στρατηγοί, ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει με την πανδημία στον πλανήτη και συνειδητοποίησαν την παράλογη πολιτικη που ασκεί η προεδρία. Η συνέχιση της σημερινής εικόνας στην Βραζιλία πήρε τις τελευταίες μερες χαρακτηριστικά τραγωδίας .

«Η υπόκλιση μας στην θεό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον κορονοϊό».

«Εμεις οι Βραζιλιάνοι εχουμε ισχυρό DNA, δεν εχουμε να φοβηθούμε τίποτα απο τον κορονοϊό».

Οι παραπάνω φράσεις είναι δύο από τα καθημερινά «μαργαριτάρια» του Bolsonaro και η ιδιότυπη λογική του στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Καθώς ήταν προφανές ότι κανείς μονος δεν είναι ικανός να δώσει συμβουλές και προειδοποιήσεις για να σταματήσει το χέρι ενός απίστευτου Bolsonaro, οι στρατιωτικοί του «πραιτοριανοι» αποφάσισαν ότι ο Walter Braga Netto, ο ενεργός στρατηγός που (αυτό ειναι ένα τυπικό παράδοξο της κυβέρνησης) που χρεώνεται στον γραφειο της Προεδρίας, να οριστει συντονιστής των δράσεων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτη πήρε «σάρκα και οστά», σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Σάββατο 4 Απρίλη.

Σε πραγματικούς πολιτικους όρους, αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων που πρέπει να γίνουν σχετικα με την πανδημια υποβιβάζοντας τον Bolsonaro σε καθημερινές ελεγχόμενες εκρήξεις της πολιτκης ανισορροπίας που τον καταλαμβάνει.

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, αναφέρθηκε επισήμως ότι σε μία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 290%.

Επαναλήφθηκε επίσης ότι ο επίσημος αριθμός μολυσμένων ειναι 9.056. Το νούμερο αυτό πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή γιατι λείπουν τα αποτελέσματα άλλων 32.000 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Το πιο εκπληκτικό και ανησυχητικό στη Βραζιλία είναι η απολύτη, ασταθής και ανεύθυνη συμπεριφορά του Bolsonaro κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ακριβώς η περίοδος κατά την οποία η πανδημία προχώρησε έντονα και ταχύτατα.

Σαν να μην συνέβαινε τίποτα έκτακτο (το βράδυ της Παρασκευής 3 Απρίλη, ο επίσημος αριθμός θανάτων έφτασε τους 359, με την προειδοποίηση ότι υπήρχαν πολλες εκκρεμότητες απο ελέγχους που περιμένουν τα αποτελέσματα), ο Bolsonaro παρέμενε σταθερός στην άποψη να συνεχίσει τον πόλεμο κατα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και εναντίον όλων και όσων υπερασπίζονται ό, τι καθορίζουν οι γιατροί, δηλαδή την απομόνωση και την αναστολή μιας πολύ ευρείας σειράς δραστηριοτήτων των πολιτών, οπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Συνέχιζε να παροτρύνει τον πληθυσμό να βγει στους δρόμους και την περασμένη Παρασκευή, 4 Απρίλη, είπε δημόσια ότι είχε ένα προεδρικό διάταγμα έτοιμο ωστε να τερματισει την καραντίνα σε όλη την επικράτεια ενω δήλωσε ότι αξιολογεί τη δυνατότητα «να φέρει στρατεύματα στους δρόμους» εάν δεν γίνει σεβαστό ένα τέτοιο διάταγμα.

Απομονωμένος στον λαβύρινθο του, ο παθιασμένος ακροδεξιός πρόεδρος έχει την ισχυρή υποστήριξη του ενος απο τους τρεις γιους του, που συμμετέχει δυναμικα στην πολιτική. Ο Carlos είναι δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο αλλά καταλαμβάνει γραφείο στο προεδρικό μέγαρο. Ο Carlos εισηγήθηκε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως προτευοδα του Ισραήλ, ενω δηλώνει θαυμαστης της Μοσάντ.

Από το τρία παιδιά του, είναι το πιο πολιτικά επικίνδυνο. Με «αγάπη», ο πρόεδρος, ο πατέρας του τον αποκαλεί δημόσια «ο πίτμπουλ μου». Αυτός είναι ο εντολοδόχος του γραφείου μίσους που καθοδηγεί τον πατέρα του. Ορκισμένος αντικομμουνιστής, ρατσιστής , εχει ως πολιτικό παράδειγμα την Augusto Pinochet.

Ένα ειναι σίγουρο, οτι στην πολύπαθη Λατινική Αμερική εχουμε σε εξέλιξη ενα ιδιότυπο «πραξικόπημα». Θέλει να διατηρήσει τον εκλεκτό των στρατηγών πρόεδρο, ενώ ταυτόχρονα θέλει να περιορίσει την ανόητη αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού που ο ίδιος προβάλλει. Το κυριότερο, το «πραξικοπημα» θελει να προλάβει την διογκούμενη αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, του συνόλου του προοδευτικό κόσμου, του συνόλου της αριστεράς, που δεν θα αρκεστεί στην εκδίωξη του Bolsonaro. Θα παλέψει για ριζικές κοινωνικές , πολιτικές, οικονομικες, γεωπολιτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Αυτο τρέμουν οι στρατηγοί της Βραζιλίας και η ολιγαρχία της. Οι πραξικοπηματίες διατηρούν τον Bolsonaro πολιτικά «βαλσαμωμένο» προς το παρόν. Θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον εαν ο ακροδεξιός ιός που μετέδωσε η πολιτικη του Bolsonaro σε ενα ποσοστό της βραζιλιάνικης κοινωνίας θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία η εαν η μετάλλαξη του «ιού» απο τον Στρατηγό Walter Braga Netto θα ξεγελάσει τον βραζιλιάνικο λαό . Η ακραία φτώχεια, η απολυτη περιθωριοποίηση των ταπεινών της Βραζιλίας κτύπησε πολύ πριν την Βραζιλία απο τον κορονοιο με αμέτρητα και μη καταγεγραμμένα θύματα. Η πολιτικη επιστήμη σε αυτη την περίπτωση δεν μπορει να αντικατασταθεί απο την ιατρική.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Βαρουφάκη

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.