Brigada

21 Νοε

Πόσα θες να με ψηφίσεις;

«Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη...»
Αλέξης Τσίπρας Μάρτιος 2014, Ιωάννινα

Θα μπορούσε αυτό το editorial να σταματήσει εδώ ανασύροντας από τη μνήμη μία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο αφενός είναι περιττό να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι ο χειρότερος επικριτής του Πρωθυπουργού είναι το παρελθόν του, αφετέρου το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι η αφερεγγυότητα της Κυβέρνησης αλλά το πως ένα έκτακτο επίδομα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως αντίβαρο σε ένα 7ετές πρόγραμμα λιτότητας. Ενώ λοιπόν οι μνημονιακοί νόμοι δεν αναθεωρούνται (παρά μόνο προς το χειρότερο) αλλά αντίθετα ψηφίζονται νέοι με αναδρομική, πολλές φορές, ισχύ, η οποιαδήποτε στήριξη του εισοδήματος γίνεται αλά καρτ και συνήθως κοντά στις εκλογές. Η εντολή από τους θεσμούς είναι σαφής, αγοράστε πολιτικό χρόνο-μην αγγίζετε το πρόγραμμα.

Το γεγονός πως αυτή η προσυμφωνημένη κίνηση αποτελεί την κορωνίδα της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου αναδεικνύει την αυστηρή προσήλωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις επιταγές του Βερολίνου. Επιταγές οι οποίες απέσπασαν για το έτος 2017 πολλά περισσότερα από τα 720 εκατομμύρια ευρώ του κοινωνικού μερίσματος. Ενδεικτικά, μόνο η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου συνιστούν 4.2 δις ευρώ επιπλέον μέτρα το τελευταίο έτος. Φυσικά ακόμα και το μικρό ποσό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για τις κατηγορίες των συνανθρώπων μας που το δικαιούνται, άλλωστε μιλάμε για συμπολίτες μας που είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση. Όσο όμως δεν υπάρχει πραγματική στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων με ακύρωση των μνημονιακών νόμων, τα έκτακτα χαρτζιλίκια το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βουλώσουν 10 τρύπες ώστε να αισθάνονται κάποιοι πιο ισχυροί για να ανοίξουν άλλες εκατό. Η εντύπωση που μένει τελικά, καθώς μπαίνουμε σε μια εκλογική χρονιά, είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποφύγει μια εκλογική συντριβή, καταφέρνοντας μία αξιοπρεπή ήττα.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.