Brigada

21 Μαρ

Η Υπηρέτρια (2016): Κανείς δεν είναι αθώος

Ο Park δεν πέφτει στην παγίδα της ρομαντικής και σχεδόν αφελούς θεώρησης των διαπροσωπικών σχέσεων, που τις θέλει να χαρακτηρίζονται από αγνά κι άδολα συναισθήματα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι εντελώς «αθώοι» άνθρωποι δεν υπάρχουν, κι έτσι ρεαλιστικά και σχεδόν συνάμα κυνικά σκεπτόμενος, συμβιβάζεται δικαιώνοντας τους/τις λιγότερο ενόχους/-ες.

του Στρατηγού Χειμώνα

Προσοχή περιέχει spoilers!

Σαδιστές, προικοθήρες, παραχαράκτες, ομοφυλόφιλες γυναίκες, υπηρέτριες, δολοφονημένες γόνοι πλούσιων οικογενειών, συλλέκτες έργων τέχνης, ορφανά μωρά...
Όλα αυτά είναι λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν το πολύπλοκο παζλ της τελευταίας ταινίας του Chan – Wook Park, o οποίος μετά από επταετή απουσία, επέστρεψε για να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Να προκαλέσει.

Κορέα, δεκαετία του '30, ιαπωνική κατοχή, τεράστιες ταξικές διαφορές, με τις γυναίκες να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κοινωνικά θέση.
Ένας επίδοξος προικοθήρας και παράλληλα παραχαράκτης έργων τέχνης, στέλνει «συστημένη» μια αναλφάβητη, φτωχή και μπλεγμένη σε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών υπηρέτρια, σε μία πλούσια και – κατά τα φαινόμενα – αθώα κληρονόμο αμύθητης περιουσίας, η οποία κρατιέται σχεδόν φυλακισμένη στο πολυτελές της περιβάλλον από το θείο της, επίσης παραχαράκτη και συγγραφέα σεξουαλικών ιστοριών, ο οποίος σκοπεύει να την παντρευτεί.

Η αποστολή της υπηρέτριας είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κληρονόμου και εν τέλει να την πείσει ότι ο επίδοξος και γοητευτικός προικοθήρας είναι πραγματικά ερωτευμένος μαζί της, ώστε να το σκάσουν μαζί, να τον παντρευτεί, να καρπωθεί την κληρονομιά της, κι αφού κλείσουν την κληρονόμο σε ψυχιατρείο ως «πνευματικά ασταθή», να τη μοιραστούν ώστε να αλλάξουν και οι δυο τους υλικούς όρους ζωής τους.
Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα «Fingersmith» της Sarah Waters. Όταν όμως η ταινία σκηνοθετείται από τον Park, τίποτα δεν πρόκειται να κυλήσει ομαλά.

Ο Park πλάθει ήρωες/-ίδες, οι οποίες/-οι απέχουν πολύ από αυτό που μπορεί κανείς/καμιά να χαρακτηρίσει ως «συνηθισμένοι» άνθρωποι. Έχουν πτυχές που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να δαμάζουν ή να κρατούν αόρατες λόγω των κοινωνικών συμβάσεων. Ο Park παίρνει τις μειοψηφούσες σκοτεινές αποχρώσεις των ανθρώπων και πλάθει ηρωίδες και ήρωες, οι οποίοι/-ες χαρακτηρίζονται απόλυτα από αυτές και στους/στις οποίους/-ες αυτές οι αποχρώσεις αποτελούν την απόλυτη «εσωτερική» πλειοψηφία. Θα μπορούσε κανείς/καμιά να ισχυριστεί ότι οι ήρωες/-ίδες του είναι φύσει αλλοτριωμένες/-οι, χωρίς ηθικούς φραγμούς, ικανοί/-ες να κάνουν τα πάντα προκειμένου να ταΐσουν τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία τους, έχοντας την τάση να παίζουν με τη μοίρα και τις ζωές των ανθρώπων με την ίδια ευκολία που θα έπαιζαν μία παρτίδα σκάκι.

Στο «The Handmaiden» ο Park είναι πλαισιωμένος από μία ομάδα εξαιρετικών και κάποιες φορές υπερκινητικών ηθοποιών, οι οποίες/-οι φλερτάρουν επικίνδυνα με την υποκριτική υπερβολή και καταφέρνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να βάλουν σε μια υποκριτική τάξη όλο τον παραλογισμό και το δημιουργικό χάος που είναι βέβαιο ότι επικρατεί στο μυαλό του Κορεάτη σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα είναι φρενήρεις σκηνοθετικοί ρυθμοί, με αλλεπάλληλες σεναριακές ανατροπές, έντονους διαλόγους, υποκριτική που γίνεται σχεδόν με ολόκληρο το σώμα των ηθοποιών κι αριστοτεχνική εναλλαγή πλάνων. Αξιομνημόνευτες και οι ενδυματολογικές επιλογές που αναδεικνύουν άψογα τα χαρακτηριστικά της τότε εποχής και κοινωνίας. Η αφήγηση ακροβατεί έντεχνα ανάμεσα στο παρόν και το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν, ιδωμένη από τρεις σκοπιές, ξετυλίγοντας αργά και σχεδόν βασανιστικά το κουβάρι της πλοκής με τέτοιο τρόπο, ώστε ο/η θεατής/-τρια εν τέλει να αντιλαμβάνεται τα πάντα σχετικά εύκολα χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να είναι ικανή/-ός να προδικάσει καταστάσεις.

Ο Park μπορεί να μην κατάφερε να ξαναδώσει ένα διαμάντι τύπου «Oldboy», δηλαδή μία ταινία που συγκαταλέγεται στις καλύτερες παγκοσμίως των τελευταίων 20 ετών, αλλά και αυτή τη φορά αποζημιώνει τη/τον θεάτρια/ή με τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει.

Ίντριγκες, πάθη, διαχρονικές «παραξενιές» της υψηλής κοινωνίας, αλληλοσυγκρουόμενοι εγωισμοί, γερές δόσεις πρόκλησης, εξουσιαστικού και ομοφυλοφιλικού σεξ, σαδομαζοχιστικές πινελιές καθιστούν την ταινία αυστηρώς ακατάλληλη για πουριτανούς/-ες. Απορρίπτονται πλήρως η νομιμότητα και τα χρηστά ήθη της κοινωνίας, δικαιώνοντας ίσως όσους/-ες ισχυρίζονται ότι το σεξ είναι ζήτημα κυριαρχίας.

Παρόλα αυτά η ταινία καταφέρνει με έναν παράδοξο τρόπο να έχει «happy end». Σπάει την πατριαρχία και περνά το μήνυμα πως στο τέλος δε δικαιώνεται αυτός/-ή που δεν «αμάρτησε» καθόλου αλλά αυτή/-ός που παρόλο και μέσα από τις «αμαρτίες» του/της, κατάφερε να αφήσει ανοιχτό ένα «παραθυράκι» ηθικής, να δώσει ένα στίγμα ανθρώπινης διάστασης, μια χαραμάδα ειλικρινούς, ανιδιοτελούς συναισθήματος.

Ο Park δεν πέφτει στην παγίδα της ρομαντικής και σχεδόν αφελούς θεώρησης των διαπροσωπικών σχέσεων, που τις θέλει να χαρακτηρίζονται από αγνά κι άδολα συναισθήματα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι εντελώς «αθώοι» άνθρωποι δεν υπάρχουν, κι έτσι ρεαλιστικά και σχεδόν συνάμα κυνικά σκεπτόμενος, συμβιβάζεται δικαιώνοντας τους/τις λιγότερο ενόχους/-ες. Κι αυτός ο «κυνικός» ρεαλισμός του είναι ο λόγος που τον ξεχωρίζει από πολλούς συναδέλφους του.

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.