Brigada

09 Δεκ

Μια οργάνωση με απαντήσεις

Στόχος είναι εντέλει να βγούμε από τα πολύχρωμά μας στέκια και μαζί με τους σύγχρονους πληβείους των 300 ευρώ και της ανεργίας να οργανώσουμε την σύγκρουση με το κράτος, να κατακτήσουμε τις γειτονιές και τους δρόμους, γιατί εκεί γεννιούνται οι συνειδήσεις.

Του Δημ. Ταλαίπωρου*

Αν το Δεκέμβρη του 2008 με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου η εξέγερση της νεολαίας εξέφρασε ένα πελώριο «γιατί», σήμερα, πέντε χρόνια μετά την εκτέλεση του Αλέξη και τρία χρόνια μετά τις «μαζικές εκτελέσεις» των ονείρων και του μέλλοντος των νέων, έχει έρθει ο καιρός των απαντήσεων. Στο «γιατί» του Δεκέμβρη του ‘08, στο ίδιο «γιατί» που επανέρχεται στα χείλη κάθε νέου και νέας, που συντρίβεται από την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, που εξωθείται στη μετανάστευση, που αποκλείεται από την εκπαίδευση, που ασφυκτιά από την αυταρχικοποίηση του κράτους και την επέλαση του φασισμού, η εγχώρια και οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν απαντήσει ξεκάθαρα: Επειδή τα κέρδη μας είναι πάνω από το μέλλον σας και η επιβίωση του συστήματος είναι πάνω από τις ζωές σας.

Ο ρόλος της Αριστεράς είναι ν’ απαντήσει σ’ αυτή τη νεολαία σ’ ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα, στο «πως». Πως θα νικήσουμε εμείς και θα χάσουν αυτοί, πως θα δουλεύουμε με δικαιώματα, πως θα ζούμε με αξιοπρέπεια, πως η νεολαία που βιώνει όλη αυτή την κατάσταση βρισκόμενη ανάμεσα  στην κατάθλιψη και στην προοπτική της μετανάστευσης, θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να απαντήσει συλλογικά και συνολικά.

Σήμερα, η κρίσιμη συμβολή μιας ριζοσπαστικής οργάνωσης νεολαίας στην διαδικασία της ανατροπής του συστήματος και στην επακόλουθη κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι απλώς να ακούει μια βουβή κοινωνία… Δεν μπορεί μία ριζοσπαστική οργάνωση νεολαίας να αρκείτε σε  λογική συμμέτοχης στα κινήματα, εάν κι όταν αυτά προκύψουν. Το στοίχημα για την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η έκφραση απλώς της κοινωνικής κίνησης, από τη στιγμή μάλιστα που η κίνηση αυτή είναι ανεμική, αλλά να δώσει τα εργαλεία στην νεολαία για να προκαλέσει την κοινωνική κίνηση. Να φτιάξει τις δομές διεκδίκησης, που μπορούν να σταθούν ανάχωμα στην λαίλαπα του καπιταλισμού, να ξαναδώσουν νόημα και χρησιμότητα στην συλλογικότητα και στον αγώνα, να απεγκλωβίσει τους νέους από την κατάσταση ατομικότητας δείχνοντας τον δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.

Στόχος είναι εντέλει να συνειδητοποιήσει η γενιά μας τον ρόλο της μέσα στην ταξική πάλη και να δουλέψει για την ανάπτυξη ενός πολιτικού κινήματος νεολαίας – μπροστάρη σε ένα συνολικό μέτωπο εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή, για την χειραφέτηση και τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Στόχος είναι εντέλει να βγούμε από τα πολύχρωμά μας στέκια και μαζί με τους σύγχρονους πληβείους των 300 ευρώ και της ανεργίας να οργανώσουμε την σύγκρουση με το κράτος, να κατακτήσουμε τις γειτονιές και τους δρόμους, γιατί εκεί γεννιούνται οι συνειδήσεις. Οι συνειδήσεις αυτές που θα γράψουν τα τραγούδια και θα συνθέσουν την ιστορία της γενιάς μας.

Ένα κίνημα νεολαίας δεν θέλουμε και δεν θα είναι δεξιότερα ή αριστερότερα της κυβέρνησης της αριστεράς. Θέλουμε μια γνήσια κυβέρνηση της αριστεράς να αποτελέσει σταθμό του κινήματος, να υλοποιήσει τα προτάγματά του και να ανοίξει τους νέους δρόμους για να πάμε ακόμα παραπέρα, ακόμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του «Δουλειά με Δικαιώματα, Ζωή με αξιοπρέπεια». Θέλουμε μια γνήσια κυβέρνηση της αριστεράς να κάνει βήματα προς την κοινωνική απελευθέρωση, «εκπαιδεύοντας» τον εργαζόμενο άνθρωπο να πάρει την παραγωγή και την ζωή του στα χέρια του, με τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με την δημοκρατία από τον χώρο δουλειάς και την γειτονιά, μέχρι την κεντρική εξουσία.

 

*Δημήτρης Ταλαίπωρος – Τοπική Οργάνωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ Κέντρου Θεσσαλονίκης


Πηγή: www.epohi.gr

 

 

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.