Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10 Δεκ

Για ένα πολιτικό κίνημα νεολαίας

Για ένα πολιτικό κίνημα νεολαίας

...στο κομμάτι της νεολαίας το άμεσο καθήκον της είναι η δημιουργία ενός πολιτικού, ριζοσπαστικού κινήματος νεολαίας που θα μπορέσει να επανανοηματοδοτήσει το σύνθημα «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» και να ανοίξει δρόμους για τη δημιουργία αντιστάσεων και ρήξεων προετοιμάζοντας την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας. Θα αποτελέσει ένα μέσο για να διεκδηκήσει ο ίδιος ο λαός δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια

Των Νίκου Κουτάντου, Ηλία Ταλαίπωρου*

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο την πιο οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου στο μεγαλύτερο πλέον κομμάτι της κοινωνίας. Με την ελπίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, που όλο και απομακρύνεται παρά έρχεται, το κεφάλαιο έχει θυσιάσει κάθε μορφή κοινωνικής ευημερίας που μπορεί να απολαμβάναμε(;) κάποτε.

Αρχικά αυτοί που χτυπήθηκαν ήταν τα χαμηλά εισοδήματα και τα εργατικά στρώματα. Η επίθεση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όπου χιλιάδες οικογένειες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο στόχος, που μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται, είναι η όξυνση του φάσματος της επίθεσης και στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Η βάρβαρη αυτή προσπάθεια έχει σκοπό την άμεση προλεταριοποίηση τους χαμηλώνοντας ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο δημιουργώντας (ή μάλλον επιβάλοντας) το φόβο και την αβεβαιότητα και οδηγώντας τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και την ανεργία. Παράλληλα διαλύονται όλα τα εργασιακά κεκτημένα πάνω σε μια προσπάθεια απόσπασης όλο και περισσότερης απόλυτης υπεραξίας από τους εργαζομένους με την ελαστικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του ωραρίου και με το πλήρες τσάκισμα του Κοινωνικού κράτους. Είναι ολοφάνερο ότι συμπιέζονται οι ζωές μας στο ελάχιστό τους σημείο, το οποίο είναι επιβίωση (και πολλές φορές η προσπάθεια για αυτήν).

Μέσα σε όλα αυτά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με πρωτόγνωρες όψεις του κράτους και της κρατικής (αλλά και παρακρατικής) καταστολής, που χρησιμοποιούνται ως όχημα για να διαλύσουν οποιεσδήποτε αντιστάσεις και οποιαδήποτε υποψία κινήματος ειδικά σε περιόδους που έχει χαθεί οριστικά η κοινωνική συναίνεση.

Η συνολική αυτή επίθεση στο πιο ευρύ κομμάτι της κοινωνίας δείχνει ακριβώς και τις διαθέσεις του κεφαλαίου και της αστικής τάξης.
Στην συγκεκριμένη συγκυρία που μας τα παίρνουν όλα, κόντρα στο καλοδουλεμένο τους σχέδιο, η απάντησή μας μόνο πολιτική μπορεί να είναι.

Η απάντηση της Αριστεράς και της Νεολαίας


Όπως περιγράψαμε και νωρίτερα η νεολαία πλέον δέχεται μια από τις σκληρότερες ταξικές επιθέσεις. Σε περιόδους όπου η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει κάθε όριο της φαντασίας μας και η διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου έχει ήδη ξεκινήσει, η νεολαία δε μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Μόνο μέσα από αγώνες θα ξανακερδίσει αυτά που της κλέβουν. Όπως και η γενιά του Πολυτεχνείου δημιούργησε ένα πολιτικό κίνημα ανατροπής, έτσι κι εμείς καλούμαστε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.

Σε αυτό το σημείο κάνοντας μια ανασκόπηση στην μέχρι τώρα πολιτική παρέμβαση που έχει ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς στη νεολαία ανακαλύπτουμε μερικά μεθοδολογικά σφάλματα, τόσο στο κομμάτι της ανάλυσης, όσο και στο κομμάτι της υλοποίησής της.

Αρχικά είναι κοινός τόπος ότι οι νέοι βιώνουν έντονα την απογοήτευση και την κατάθλιψη που κυριαρχεί στην κοινωνία και είναι ανάγκη να ενταχθούν σε κάποιου είδους συλλογική ζωή. Αυτή μπορεί να είναι είτε κάποιος συνεταιρισμός είτε κάποιος κοινωνικός χώρος (δομή αλληλεγγύης κλπ) και μπορεί να αποτελέσει σε μεγάλο βαθμό διέξοδο από την αδράνεια και την αποξένωση. Η αντίληψη όμως της συνεχούς δημιουργίας και διεύρυσνης τέτοιων μορφών συλλογικής ζωής και «αντιπαραδείγματος» αδυνατεί να απαντήσει σε κάποια πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως το τεράστιο ποσοστό της ανεργίας (ειδικά στους νέους), όπως η μη αποτύπωση της ταξικότητας τους στους ίδιους τους δρώντες και τελικά στο σημαντικότερο από όλα: το πως θα έρθει η Ανατροπή και το πως προετοιμάζεται ο στρατηγικός στόχος της Αριστεράς, ο σοσιαλισμός.

Όταν λοιπόν μένουν εκτός ατζέντας της Αριστεράς ζητήματα όπως ο εργατικός έλεγχος, έστω και σταδιακά, με τη δημιουργία ενός νέου εργατικού δικαίου και ζητήματα όπως η συγκρότηση ταξικής συνείδησης στη νεολαία και στην κοινωνία διαπράττουμε ένα μεγάλο μεθοδολογικό σφάλμα στην ανάλυσή μας αλλά και στην υλοποίηση των δράσεων μας.

Η παραπάνω ανάλυση θέτει στην Αριστερά πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα. Ειδικότερα στο κομμάτι της νεολαίας το άμεσο καθήκον της είναι η δημιουργία ενός πολιτικού, ριζοσπαστικού κινήματος νεολαίας που θα μπορέσει να επανανοηματοδοτήσει το σύνθημα «εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» και να ανοίξει δρόμους για τη δημιουργία αντιστάσεων και ρήξεων προετοιμάζοντας την aνατροπή των μνημονίων και της λιτότητας. Θα αποτελέσει ένα μέσο για να διεκδηκήσει ο ίδιος ο λαός δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια

Η νεολαία έτσι κι αλλιώς ήταν και είναι ένα από τα πρωτοπόρα κομμάτια του κινήματος. Είναι από τα κομμάτια της κοινωνίας που ακόμα μιλά πολιτικά κόντρα στην τρομοκρατία, την φτωχοποίηση που πλήττει την κοινωνία, την όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, το κράτος έκτακτης ανάγκης και τη φασιστική απειλή της Χρυσής Αυγής. Αποτελεί λοιπόν στοίχημα το πώς η νεολαία θα καταφέρει να έρθει ξανά στο προσκύνιο και να ξεφύγει από την αδρανοποίηση που έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό. Αυτό είναι εν πολλοίς και το στοίχημα της Αριστεράς. Αντιλαμβανόμενοι αυτά τα σημεία μπορούμε κατανοήσουμε γιατί η ανατροπή μπορεί να είναι μόνο πολιτική και να συντελεστεί με καθαρά ταξικούς όρους.

Τελικά ένα τέτοιο πολιτικό κίνημα νεολαίας θα είναι αυτό που θα παλέψει για την πτώση της κυβέρνησης και το σταμάτημα της λεηλασίας της κοινωνίας. Παράλληλα θα είναι αυτό που θα στηρήξει την κυβέρνηση της Αριστεράς με γενικότερο του καθήκον την προώθηση της πολιτικής του στοχοθεσίας και ατζέντας. Ο δρόμος για την ανατροπή θα ανοίξει μόνο μέσα από την άμεση συνδεσή του με το εργατικό κίνημα και τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει (και θα το κάνει) ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή. Η συγκρότησή της ξεκινάει σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο και ακόμη αγνοούνται οι κύριοι πολιτικοί της άξονες. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο, αυτόν της συγκρότησης ενός τέτοιου πολιτικού κινήματος, που θα μπορέσει να εμπνεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας και να του προσδώσει αγωνιστικά χαρακτηριστικά και εν τέλει να το καταστήσει ικανό να διεκδικήσει και να πετύχει την Ανατροπή.

 

*Νίκος Κουτάντος - Οργάνωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ Πολιτικού-Οικονομικού
 Ηλίας Ταλαίπωρος - Οργάνωση Νέων ΣΥΡΙΖΑ ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά