Brigada

23 Δεκ

1η Συνδιάσκεψη Νέων ΣΥΡΙΖΑ: ένα ορόσημο για την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ... ένα γεγονός για την κοινωνία;

Η 1η Συνδιάσκεψη των Νέων ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 23/12, με την ανακοίνωση των μελών που εκλέχτηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο. Η νέα, ενιαία οργάνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός.


Οι τέσσερις μέρες που εκτυλίχθηκαν στο αμφιθέατρο του Σινέ Κεραμικός ανέδειξαν σημαντικούς προβληματισμούς για την κατάσταση της νεολαίας στην Ελλάδα των μνημονίων, καθώς και την αδυναμία της Αριστεράς να εμπνεύσει και να συσπειρώσει την νέα γενιά. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν έντονες αντιπαραθέσεις και εσωτερικές προστριβές γύρω από οργανωτικά ζητήματα, αντανακλώντας προβλήματα και αντιφάσεις που υποβόσκουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όμως, καμιά σχέση δεν έχουν με την κατάσταση εξαθλίωσης και τις σκοτεινές ταξικές προοπτικές που αντιμετωπίζει η νεολαία και η κοινωνία.


Κάθε αρχή και δύσκολη


Δυστυχώς, οι εργασίες της Συνδιάσκεψης εκτιλύχθηκαν σε ένα κλίμα «περιφραγμένο» από την κοινωνία. Μια πρώτη αποτίμιση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψιν πρώτα απ' όλα ότι κανένας, εκτός των δυνάμενων της οργανωμένης Αριστεράς, δεν αντιλήφθηκε ότι μέσα στο αμφιθέατρο του Κεραμικού συγκροτήθηκε μια καινούρια οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς. Αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, καμία επίπτωση δεν είχαν στις ζωές και την συνείδηση της νεολαίας και των εργαζομενων που κάθε μέρα βρίσκονται απέναντι στις όλο και πιο χειροπιαστές συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού και της επίθεσης του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου.


Στην διαδικασία της Συνδιάσκεψης κατατέθηκαν 3 εναλλακτικά κείμενα – η Ιδρυτική Διακύρηξη (το αρχικό κείμενο που πρότεινε το συντονιστικό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ), το εναλλακτικό κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας και το εναλλακτικό κείμενο της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας – καθώς και αρκετές τροπολογίες και το σχέδιο αρχών λειτουργίας της οργάνωσης. Με βάση τα κείμενα κατατέθηκαν 4 λίστες υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο για το νέο Όργανο και κατέγραψαν τα εξής αποτελέσματα:


1. Ιδρυτική Διακύρηξη - Ανασύνθεση 47,43%
2. Αριστερή Κίνηση 35,11%
3. Αριστερή Πλατφόρμα 15,20%
4. Κομμουνιστική Πλατφόρμα 2,26%


Μέσα στα θετικά της Συνδιάσκεψης μπορεί να περιληφθεί και το γεγονός ότι η ύπαρξη ιδεολογικοπολιτικών τάσεων και το δικαίωμα της αναλογικής εκπροσώπησης αυτών (μέσω ξεχωριστής λίστας στο κοινο ψηφοδέλτιο) φαίνεται να αναγνωρίζεται πλέον από όλους ως μια θεμελιώδης αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας της νέας οργάνωσης. Απομένει στο επόμενο διάστημα η ύπαρξη διαφορετικών τάσεων να αποδειχθεί και η βάση για την ανάπτυξη ενός παραγωγικού διαλόγου και την σύνθεση μιας κοινής αφήγησης, με τις διαφορετικές πτυχές της, που θα παράγει και το απαραίτητο αίσθημα δέσμευσης σε όλα τα μέλη.


Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα παραμένει. Παραμένει για την Αριστερά στην Ελλάδα να μπορέσει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την νεολαία και τους εργαζόμενους. Να αποκτήσει οργανωμένη παρέμβαση, με μαζικούς όρους, σε όλους του μαζικούς χώρους όπου αυτή κινείται, ζει και αναπνέει. Για να έρθει επιτέλους στο ύψος των ιστορικών απαιτήσεών που της αναλογούν.

Προσθήκη σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.